1553

Горещо и солено: Сянката на плажа ще ни струва по-скъпо

Нощувката на Черно море обаче няма да отбележи чувствителен ръст

Сянката по родните черноморски плажове това лято вероятно ще ни струва повече. След като държавата поиска увеличение на концесионните такси, които трябва да бъдат в държавния бюджет, с 9,5 %, тази година се заговори за увеличаване на цената на сянката. Повечето чадъри и шезлонги са достигнали максимално допустимата цена, която е заложена в договорите и затова сега концесионерите ще настояват да се обмислят договорите и да се освободи горната граница за цената на чадъри и шезлонги.

Заради инфлацията през последните две години е имало постоянно увеличение на таксите на концесионерите на морските плажове, обясняват стопаните на ивиците.

„Миналата година те ни го индексираха 15,3%. Всички колеги запазихме цената с много оптимизиране на други разходи, лишения от други, примерно да купим нов инвентар. Запазихме тази цена, която сме имали предишната година. Но тази година ни изненадаха с още по-висок индекс - 9.5%”, обясни по Нова телевизия Николай Димитров, зам.-председател на Сдружението на концесионерите на морски плажове.

Така за двете години повишението в таксите им надхвърляло 25%. На част от ивиците, които до момента работели на по-ниски цени на чадър и шезлонг, вече се обмисляло повишение на цените за ползване. Имало обаче плажове, на които пределните цени по договор били достигнати.

Там, само по себе си, на малките плажове, където е възможно, ние ще вдигнем най-вероятно цена на чадър или цена на шезлонг, а там, където не позволява, ние ще вдигнем наемите на наемателите, защото просто трябва тези пари ние да ги вземем отнякъде”, посочи още Димитров.

В Бургас местните, които досега плащаха едни от най-ниските цени за чадър и шезлонг през лятото, не приемат с охота идеята да се бръкнат повече за сянката на плажа през новия сезон.„Зависи с колко. Бяха много приемливи на бургаския плаж, не знам с колко ще ги вдигнат”, коментира Станислава. „Според мен цена от 5 лв. би била допустима за повечето хора”, смята Теодора.

В Слънчев бряг хора от вътрешността на страната също не приемат идеята за нови, по-високи цени на плажните принадлежности. „Да ви кажа, едно вдигане на цените не е нормално”, казва Красимир.

Хотелиери обаче смятат, че едно повишение на цените на чадърите и шезлонгите по плажните ивици ще доведе до промяна на контингента туристи, които избират да почиват у нас. Разчитат интерес да проявят по-платежоспособни гости, които залагат на качествената услуга.

„Въпросът е качеството. Когато искаш да легнеш на чисто, то трябва да е чисто. Някой трябва да го почисти, някой трябва да го подреди. Това струва пари”, заяви Румен Мончев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Концесионерите защитават предстоящото увеличение с качеството и на плажните ивици, и на услугите, които предлагат на своите гости. „Никъде по света няма толкова спасители колкото по българските плажове. Говорим за медицински пунктове и за реанимационни такива. Има ново предложение на министъра на здравеопазването - на плаж над 500 м ние да наемем линейка с още един допълнителен медицински екип - това също оскъпява предлаганите от нас услуги”, добави още Николай Димитров.

Все още не е ясно с какви цени на сянката ще ни посрещнат родните плажове това лято.

Предвижда се обаче, ако има завишение на цените на пакетите, то да не надвишава 10%. Леглото в четиризвезден хотел ще струва от 80 до 120 лева на вечер.

„Няма вдигане на цените на почивките на този етап, има точно обратното в момента. До началото на сезона има отстъпки за ранни записвания, които могат да достигнат до 30%. Ние сме обявили нашите цените година по-рано. Няма уважаващ себе си хотелиер, който да започне да вдига цените точно сега. Точно обратното, ако има ранни записвания туристите плащат тези резервации и хотелиерите могат да работят с тези пари вместо да ползват кредитен ресурс" , заяви за БГНЕС хотелиерът Янчо Парушев.

„Увеличението на минималната работна заплата разбира се ще се отрази в някаква степен на туристическите предприятия, особено по отношение на летния туризъм. Основният разход са сезонните работници. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично увеличение. Колегите споделят, че в рамките на 5 - 10% ще се оскъпи както хотелското настаняване, така и почивката на този етап", допълни Христина Славова от Бургаската регионална туристическа Камара.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лора

Лора

11.02.2024 | 17:22

Има ли още българи, които ходят на нашето лайноморие? Не съм виждала черноморието от 2009г. и не ми липсва за миг дори. Има Гърция,Ислания,Хърватия,Турция

Отговори
10 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?