Следвайте ни

Google крият микрофони в един от най-новите си продукти

НАСА даде последен шанс на SpaceX да изстреля нов космически кораб

viber icon

Тази година се очертава като една от най-динамичните и активни в областта на високите технологии и иновациите. Само за два месеца редица новини предизвикаха огромен интерес в хай-тек общността. Всеки технологичен напредък води след себе си редица дискусии и полемики. Ето най-интересните събития и теми, които вълнуват целия свят на технологиите в момента.


Търговската камера на Сената в САЩ постави срок до 12 март да получи писмени отговори от главния изпълнителен директор на Google - Сандар Пичай. Компанията беше обвинена, че не уведомява потребителите на един от най-новите си продукти - системата за „умен” дом Nest, за това, че в основния модул на продукта има микрофон, който работи постоянно и анализира направените записи. Комисията иска от Google да предостави писмени отговори на шест въпроса в следващите две седмици, а лично Сандар Пичай е призован на разпит в Сената на 29 март. Според редица анализатори микрофонът и записите от него служат за интегриране към спецификата на говор при отделните обитатели на даден дом. Скандалът избухна, защото от Google „забравили” да предупредят потребителите за тази функция, което според Търговската камера на Сената е грубо нарушение на личната свобода. И е в пряк разрез с петата поправка на конституцията на САЩ, касаеща свободата на словото и неприкосновеността на личната кореспонденция. Очаква се технологичният гигант да понесе огромни глоби, които мога да достигнат над 75 милион долара.

Достъпна ли е Apple Music

Сближаването на Apple и Google пък беше тема, която разтърси технологичните форуми и издания през последните няколко седмици. Масовият потребител остана шокиран, когато един от най-големите специализирани сайтове за Apple изненадващо обяви, след последните актуализации на новия iOS, че едноименната музикална услуга Apple Music вече е достъпна и предлага свързване с „умната" музикална система Google Home speakers. Само 24 часа по-късно от Google обявиха, че това е само софтуерна грешка, която вече е поправена. Според специалисти на Bloomberg обаче, през последните месеци на 2018 година е имало засилени двустранни разговори между двете компании. А основна тема било разширяването на възможностите за свързаност между устройства на компаниите и съответно прериферни технологии на другия производител.

 
Huawei отвръща на удара

Huawei отвърна на атаките, които САЩ и Конгресът отправиха към един от най-големите китайски производители. Китайците заявиха, че щатските власти нямат никакви доказателства за шпионаж, осъществяван посредством технологичния сектор, и в частност от компанията Huawei. Говорейки на Световния мобилен конгрес през януари, председателят на Huawei Гуо Пинг каза, че фирмата никога не си е позволявала да премълчи информация за техническите характеристики или за така наречените „невидими процеси" (такива, случващи се на фонов режим, за които потребителят не разбира или не е уведомен). Пинг засегна и редица щатски компании, твърдейки, че в последните 10 години над 90% от глобените за непълна информация или нарушаване на личните данни фирми в Америка са базирани на собствената <210> територия. Редица конгресмени в САЩ нарекоха Huawei "двуличен и измамен конгломерат" броени часове след като китайската компания представи своята технология за изграждане на първите 5G мрежи. Най-големият киберексперт по сигурност на САЩ Робърт Страйер заяви, че американското правителство призовава всички свои съюзници да не се доверяват на китайския гигант, докато купуват оборудване за 5G мрежата от Huawei. Защото съществували съмнения, че корпорацията сътрудничи на китайското правителство и чрез технологиите си шпионира редица западни държави.

 

Астронавти и акции


НАСА официално съобщиха, че SpaceX ще пусне нов космически кораб съвместно с агенцията още днес. Анализаторите по цял свят определят този момент като "абсолютно критичен" тест, от който ще стане ясно дали компанията на Елон Мъск е готова и спокойно ще може да изпрати първите астронавти в открития Космос през 2020 година, както беше планувано. Експерименталният полет, който ще превозва само няколко тестови кукли и близо два тона товар, ще се случи още тази нощ (събота срещу неделя), около 3 часа през нощта българско време. След редица неуспешни полеви тестове акциите на SpaceX паднаха с близо 25%, ала при успешно изстрелване на ракетата се очаква за по-малко от 24 часа активите на компанията на Мъск да върнат предишните си стойности. При пореден неуспех обаче има сериозна възможност НАСА да замразят изпращането на хора от SpaceX в открития Космос и да се съсредоточат в изцяло логистичните полети в съвместната им работа с компанията на Елон Мъск.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?