49
Следвайте ни

Голяма промяна при лихвите по кредити

Няма нужда от преподписване на стари договори

viber icon

Голяма промяна в банковия сектор в България, засега без последствия за клиентите с кредити в евро - потребителски и жилищни. Банките у нас сменят дългогодишния  лихвен индекс за кредити в евро /EUR LIBOR/ с нов. Замяната се налага заради факта, че британският орган за финансов контрол (Financial Conduct Authority) преустанови от 1 януари 2022 г. изчисляването и публикуването на някои индекси LIBOR, сред които LIBOR в швейцарски франкове (CHF LIBOR) и LIBOR в евро (EUR LIBOR). За това има и приет от ЕК Европейски регламент от 14 октомври 2021 г.

Банките у нас имат право да избират сами какъв заместител на отпадналия лихвен индекс да изберат. Много от тях от години са разработили свои индекси, които се включват в оформянето на лихвения процент по кредити при определени условия. „Юробанк България” /Пощенска банка/ например още от 2013 година е разработила и прилага свой референтен лихвен процент ПРАЙМ за потребителски и жилищно-ипотечни кредити в лева и евро. ПРАЙМ се изчислява в съответствие със законовите изисквания за ясна и точна изчислителна процедура, съдържаща формула, и въз основа на компоненти, представляващи индикатори, публикувани от БНБ, обясняват от Пощенска банка. Методологията е видима на сайта на институцията. Така лесно EUR LIBOR ще бъде заместен с алтернативния Прайм. От банката са категорични, че промяната няма да се отрази на крайната лихва по кредитите, заплащана от потребителя. Също така не е нужно и преподисване на действащите договори. При всяко публикуване на нова актуална стойност на ПРАЙМ банката извършва съответна актуализация на годишния лихвен процент по съответния договор за кредит, като новата приложима стойност на ПРАЙМ е в сила и се ползва за определяне на лихвения процент по кредита, считано от датата, следваща първата падежна дата на месечна вноска по кредита след датата на публикуване на новата стойност на ПРАЙМ.

Промяна има и при кредитите в швейцарски франкове. При тези договори  CHF LIBOR отпада и се замества с алтернативен. И Пощенска банка, и Банка ДСК са избрали SARON.

Още от средата на декември финансовите институции у нас трескаво разпращат писма до клиентите си със заеми в евро и швейцарски франкове, за да уведомят за промяната. Както е по закон, съобщението е качено и на интернет сайтовете им.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мога ли да ви *** м******?

Мога ли да ви *** м******?

11.01.2022 | 07:52

А с откраднатите 5 млрд от КТБ какво стана?

Отговори
27 2
Биткойнър

Биткойнър

10.01.2022 | 18:40

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, или да си закупи такава, спасявайки парите си от растящата инфлация, отрицателните лихвени проценти по депозитите и ежемесечните такси по спестовните влогове, печелейки в криптовалути лихвени проценти от 4.4%, липсата на каквито и да е такси, както и от постоянното повишение на криптовалутите в дългосрочен план, нека следва това ръководство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
7 18

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?