71

Голяма промяна при доходите, вижте кои ще бъдат засегнати

Депутатите приеха на първо четене бакшишите да бъдат облагани с данък

 

Доходите от трудове правоотношения на хора под 26 години да не се облагат са данъци. Това предлагат от БСП между първо и второ четене като промени в Закона за данъците върху физическите лица.

Освен това необлагаеми да бъдат и месечните доходи по трудови правоотношения до линията на бедност. За следващата година се очаква тя да стане 526 лева.

На първо четене в закона депутатите приеха бакшишите да бъдат облагани с данък.

Промените предвиждат чуждестранните физически лица да бъдат облагани по реда на Закона за данъците върху физическите лица само за доходи с източник в България.

Въвеждат се и нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални карти – 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута. Виртуалните валути пък се определят като финансов актив.

Според друга промяна работодателите ще трябва да предоставят информация за необлагаемите доходи (б.р. – ваучери за храна, командировъчни, пътни средства за сметка на работодателя, квартирни пари и други). Целта е да се установи действителния доход от за извършения труд и да се избегне заплащането на част от заплатата под формата на "необлагаем доход“.

Със законопроекта се предвижда и разширяването на понятието "трудови правоотношения“, като се прибавя и наемането на хора, без да е сключен трудов договор. Идеята е да се прекъсне "прикриването“ на сключването на граждански договори с цел укриване на действителния размер на облагаемия и осигурителния доход, като се внасят такива с по-малък размер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
мимето

мимето

27.11.2023 | 19:56

бакшишът не е ли даван по желание от доволни клиенти или ще стане задължителен към сметката,а в касовия апарат има ли зададена функция при отчета,това само за ресторантьорите ли е...има още много,които получават нерегламентирани пари-политици,адвокати,лекари,учители и много други. Тяхните средства как ще бъдат осветлени....

Отговори
5 0
Батко

Батко

27.11.2023 | 17:04

Няма проблем, ще ги гърчим младите повече, ахахахаха! Да свикват от малки!

Отговори
12 1
ytyrt

ytyrt

27.11.2023 | 16:58

Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виагра), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук----> http://gg.gg/blumag

Отговори
2 11

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?