71

Голям обрат с пенсиите: Вижте какво поиска Европа

В Холандия важи следното правило: ако хората живеят три години повече, те трябва да работят две години повече и да получават още една година пенсия

 

Заради нова тенденция в Европа може да настъпи сериозен обрат с пенсиите.

Клубът на богатите – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), към която искаме да се присъединим, изчислява, че възрастта за пенсиониране в държавите членки ще се повиши до средата на 2060 г. средно с две години.

Това се посочва в анализ на Дрезденския клон на института ifo, който показва ползата от обвързването на възрастта за пенсиониране с нарастващата продължителност на живота.

„Някои от нашите съседни държави вече са решили да направят това, като Холандия, Швеция и Финландия“, казва експертът по пенсионните въпроси на ifo Йоахим Рагниц. В Холандия важи следното правило: ако хората живеят три години повече, те трябва да работят две години повече и да получават още една година пенсия, пише standartnews.com.

Това би означавало, че съотношението на пенсионерите към работещото население ще остане стабилно на около 40 процента след 2040 г., вместо да се повиши до почти 50 процента, както се прогнозира в момента.

Също така би било добре да се обмисли вече да не се обвързват увеличенията на пенсиите с увеличенията на заплатите, както беше досега, а с инфлацията, която обикновено е по-ниска.

Това би забавило нарастването на разходите за пенсии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
656

656

22.01.2024 | 17:03

Нашите измекяри евроатлантици ще вкарат в клуба на богатите най бедната страна в ЕС за да съкратят пенсинерите наполовина като вдигнат възрастта и стажа

Отговори
2 1
ЪЪЪ

ЪЪЪ

22.01.2024 | 15:31

Къде с пенсии, къде с ваксини, ама резултат ще има. И понеже гробищните паркове са по-подходящи за фотоволтаици, ще се премине масово към урни и то само за временно ползване. Нема лабаво.

Отговори
4 1
Нелогично

Нелогично

22.01.2024 | 15:20

А дали средната продължителност на живот у нас не е коренно различна с европейската. Доколкото има адекватни данни тя е най-ниска. Тоест какви правила има там и тук, те са несъотносими. Като сравним и размера на доходите и качеството на живот направо неприложимо. Забравихте ли баснята "Жабата и волът" ?

Отговори
4 0
Жана

Жана

22.01.2024 | 13:30

Европа иска Българите да работят със памперси и бастуни!!

Отговори
13 3
Жана

Жана

22.01.2024 | 13:18

Значи Ще гледат Европа, Защо няма Европейски заплати и пенсии,във България!Само европейски цени непосилни за Българските пенсионери,

Отговори
22 2
Лош

Лош

22.01.2024 | 13:03

Пенсия ама на оня свят!

Отговори
18 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?