46

Голям наплив за безплатното саниране, никой няма предимство

Безплатното саниране тръгва в средата на ноември, две седмици след края на общественото обсъждане на насоките за кандидатстване. Получени са доста коментари и част от тях ще бъдат отразени, съобщи директорът на дирекция “Жилищна политика” в МРРБ Добромир Василев.

Непроменен обаче остава срокът, в който ще се събират документите за 100% безвъзмездно саниране – 31 март. Едва след това комисия ще оценява и класира сградите. Правилото за определяне на това кои блокове ще получат пари, няма да бъде “пръв по време – пръв по право”, както беше при предишната национална програма за саниране. „Тъй като сумата е ограничена, а желаещите сигурно ще са много, има вероятност тези, които не успеят да се класират до края на март, да останат за втория етап, допълни Василев. Тогава обаче с пари по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат покрити само 80% от разходите. Останалата част етажната собственост трябва да осигури сама. 

Новото в тази програма е, че след като бъде регистрирано сдружението, то трябва да сключи партньорски договор с общината. По-нататък процедурите ще движи самата община – тя ще кандидатства от името на сдружението и ще подава документите, а след евентуалното одобрение ще избере с обществени поръчки фирма, която да проектира топлоизолирането, друга фирма да го изпълни и трета за строителен надзор. Тя ще издаде и строителното разрешение, както по принцип предвижда законът. Разплащанията също ще минават през общината и хората няма да боравят с пари, обясниха от МРРБ.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?