46

Голям инвеститор хареса Пловдив за завод за бронирани автомобили

Пловдив ще има завод за бронирани автомобили. Компанията International Armored Group (IAG), собственост на българин, емигрирал преди десетилетия в Канада и специализирана в отбранителната индустрия, има намерение да закупи земя в Пловдив, за да построи следващия си завод. „Разглеждаме възможности в Пловдив и Благоевград, като първоначалната инвестиция за всеки един от заводите се оценява на приблизително 25 милиона лева“, съобщи собственикът на IAG д-р Антон Стефов вчера. Тогава той направи първа копка на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в Бургас. „Вярвам, че заводът, който започваме да строим днес, ще ускори още повече ръста на  българското индустриално производство. Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Ще допринесем за увеличаване на износа, ще въведем иновации в българската отбранителна индустрия и ще създадем български специалисти в област с нарастващо значение в цял свят“, посочи д-р Стефов.

По време на официалната церемония изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Богдан Богданов връчи сертификат за „Инвеститор клас А“ на International Armored Group. 

За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция 20 млн. лв. от страна на IAG, a община Бургас  ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв.м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации. Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“, съобщават от компанията. Във фабриката ще бъдат заети най-малко 300 души, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди,  с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България, допълниха от компанията. 

Антон Стефов е роден в Благоевград, в семейство на лекари. Завършва Математическата гимназия в града, а после и Техническия университет в София. Бил е преподавател там и има офицерско звание. Емигрира в Канада, а през 1993 година основава компанията си International Armored Group, която бързо става глобална. Най-голямата голямата производствена база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Мнение

Мнение

16.03.2023 | 20:19

За да произвеждаш бронирани машини, трябва да имаш развита металургия. Бронята е стомана! Ний калъфките ли ще шием? Защото металургия нямаме. Има нещо неясно в тази работа...

Отговори
6 1
Знаещ

Знаещ

16.03.2023 | 18:45

Ще бе.......само гледайте..... Как ще...

Отговори
2 0
Знаещ

Знаещ

16.03.2023 | 18:39

Теренът бе апортиран от държавата в „Индустриален и Логистичен Парк - Бургас" АД през есента на 2020 г. с решение на правителството „Борисов 3“. Мотивът тогава бе изчерпване на капацитета на свободните площи в индустриалната зона, налагащо търсене на нови терени, подходящи за развитие.....Парцелът е с площ 149 980 кв. м и се намира в местността „Синджирли герен“. Равнява се на около 20 футболни игрища. Началната тръжна цена бе 2 084 722 лв. без ДДС. И понеже """друг кандидат-купувач не е имало""" , сделката е станала при една стъпка на наддаване до 2 105 570 лв. .........За прокурор е сделката и за съд ......

Отговори
2 0
Знаещ

Знаещ

16.03.2023 | 18:37

В Бургас 150 декара му бяха реално подарени на 14 лв на квадрат, 12-15 пъти под реалната цена ......150 декара в индустриална зона на Бургас при Девети километър и цялата инфраструктура за сметка на общината. Пълен абсурд и корупция.

Отговори
4 0
Даа даа точно

Даа даа точно

16.03.2023 | 15:09

И кой век ще стане това ахахах айде моля ви . И аз съм харесал няколко завода ама незнам кога :)

Отговори
8 4
Мимето

Мимето

16.03.2023 | 13:53

Първо да видим и другите оферти

Отговори
8 4
Миме няма какво да гледаме

Миме няма какво да гледаме

16.03.2023 | 16:56

Ще ни лашкат и отпред и отзад това е нато. Преебават всичко и навсякъде.

Отговори
8 1
Мимето

Мимето

16.03.2023 | 17:34

Изобщо не е ясно кой кого, ама ще видим. НАТО във всеки случа не е активната страна.

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?