Следвайте ни

Големите нехранителни магазини искат незабавно отваряне на 12 април

viber icon

Нехранителните магазини с площ над 300 кв.м. и моловете да отворят на 12 април, а не на 1 май. За това настоява в официално писмо Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява най-големите търговски обекти в България. Така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании и ще бъде ограничена задълбочаващата се криза в нехранителния ритейл сектор, предизвикана от затварянето на обектите с площ над 300 кв. м. и на търговските центрове. Отварянето на магазините ще има спасителен ефект върху цялата екосистема от свързани с ритейла бизнеси - доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н., а също така и за приходите в държавния бюджет. Тази мярка няма да доведе и до ръст на заболеваемостта, тъй като големите търговци доказаха, че могат да спазват стриктно противоепидемичните мерки, смятат оттам.

Всички такива големи търговски обекти са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула. Нещо повече – заради пандемията се наложиха и допълнителни разноски за дезинфекция и осигуряване на всички предпазни мерки, така че магазините и търговските центрове да представляват безопасно място за пазаруване и работа. Това значително финансово перо е изцяло за сметка на работодателите и по никакъв начин не се компенсира от държавата, се казва в писмото на СМТ.

Положението е особено тежко за ритейлърите, които имат магазини в големите търговски центрове тип „мол“ и „ритейл парк“ и най-вече за тези с обекти единствено в тях. През последната година тези търговски центрове бяха затворени за приблизително 100 дни, включително и в периодите, в които се реализират най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях регистрираха огромни спадове на приходите и бяха принудени да освобождават служители.

Само в този сегмент от ритейл сектора са заети над 10 000 човека и мерките засягат техните повече от 10 000 домакинства. Ще се стигне и до негативни ефекти и за държавния бюджет, анализират неприятната ситуация от Сдружението. Първият е, че ще намалеят приходите в него, тъй като компаниите в този бранш работят напълно „на светло“ и плащат данъци и осигуровки върху реалните си приходи и възнаграждения на служителите. Вторият е, че се увеличат бюджетните разходи, тъй като когато бизнесът на тези компании е на практика затворен и не генерират оборот, те са принудени да освобождават служители или да ги пускат в неплатен отпуск и затова е нормално да очакват компенсации от страна на държавата.

Снимка от Наташа Манева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нина

Нина

08.04.2021 | 14:41

Незабавно?????????????? И аз искам вирусът да изчезне незабавно, но уви. За съжаление тези ултиматуми вървят и лекарите на брифингите доста често гледат надолу. Ще видим като се махне деригентът.

Отговори
2 0
Майна

Майна

07.04.2021 | 19:32

и аз искам ЕВРОПЕЙСКИ доходи базирани на европейско почасово заплащане ама няма......В тая к.о.ч.и.н.а твърде дълго се оставиха тези МИЛИАРДЕРИ да си развяват коня.Време е за КОНТРОЛ и за директиви на това да плащат по европейски стандарт.Щом продаваш стоки 1 към 1 с тези в ЕС ще даваш и заплати 1 към 1 с тези на ЕС...Не искаш........???? GET THE F.U.C.K OUT FROM HERE

Отговори
3 0
Първо ще се затвори всичко пак за 10 дни

Първо ще се затвори всичко пак за 10 дни

07.04.2021 | 17:35

После ще се мисли отново за отпускане

Отговори
4 0
jon bon

jon bon

07.04.2021 | 16:54

Големите мошеници, пардон вериги сте накрали - напечелили мноооооого пари от народа, та сега му е времето и да похарчите малко от тях, стига мрънкайте на държавата и без това си развявате кончето !!!

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?