Следвайте ни

Вижте най-големите инвеститори за 2019-а в Пловдив

Първите двама наляха над 120 милиона лева през годината

viber icon

Около 150 милиона лева пресмятат инвестициите в Тракия икономическа зона за 2019 г. Приблизително толкова бяха и миналата година. Новините в бизнес историята на Пловдивско обаче не са толкова в милионите, които компаниите наляха в производство. А че се появиха умни фабрики /smart factury/, които са в голяма част роботизирани и автоматизирани. Едната е на "Атаро клима", а другата - на "Шнайдер Електрик". И ако правите асоциация с липса на работна ръка, ще кажем само, че индустрията в ТИЗ вече се захранва с работници и служители от селата около Чирпан, че и по-далече.

"Марица" представя петте топ инвеститори за 2019 г. в Пловдивска област.

 

 Кауфланд вече държи най-големия логистичен център в страната и той е в с. Стряма, индустриална зона Раковски. С втората си база общата складова площ на веригата стана 359 хил. кв. метра. Инвестицията в новото разширение е над 64 млн. лв., а заетите са близо 100, част от които са новоназначени, уточниха при рязането на лентата от компанията.

 

В края на март т. г. Кауфланд откриха новата си логистична база в с. Стряма

Новият склад е за нехранителни продукти - кухненски уреди, домашен текстил, облекла, канцеларски материали, автоаксесоари и др. В него са построени 53 нови рампи за прием на стоки и материали. Създадени са още 30 хил. места за складиране и 5000 зони за обработка на 100 хил. палети годишно. Съхранението на хранителните продукти се запазва в съществуващата база, открита през 2005 г, отново в чертите на ТИЗ.

Португалците наляха в Стъкларския 57 милиона лева

След като години наред новините от бившия Стъкларски завод идваха предимно от РИОСВ за наложени глоби за замърсяване, през 2019 г. пopтyгaлcкaтa кoмпaния ВА Glаѕѕ обяви мегаинвестиция oт 57 милиoнa лева, при това налети само в производствената база в Пловдив. В завода има четири ванни пещи за производство на опаковъчно стъкло. В  рамките на обновлението четвъртата пещ бе заменена с такава с повече от двоен капацитет - oт 180 тoнa нa дeн дo 390 тона на ден. Така общият капацитет нарасна на 1205 тона на ден. 

ВА Glаѕѕ стъпи в България през 2017 г., като придоби "Дружба Стъкларски заводи" АД с бази в София и Пловдив. Производствената листа включва буркани, бутилки за вино, бира, алкохолни и безалкохолни напитки, храни. Голяма част от продукцията върви за износ, сред основните клиенти са гиганти като ІnВеv, Неіnеkеn, Саrlѕbеrg, Соса-Соlа, Рерѕі Со.

Фабриката в Пловдив е производител №1 на амбалаж в Югоизточна Европа. В завода тук и в София работят над 700 души.  

Фарове за Мерцедес в "Одело България" 

Hoв зaвoд с планирани инвестиции за следващите години зa €40 милиoнa oтвopи вpaти през октомври кpaй Πлoвдив, отново в чертите на Тракия икономическа зона. Инвестицията е на германския гигант оdеlо GmbН, която през 2011 г. стана собственост на турската Вауrаktаrlаr Ноldіng А.Ѕ. Разчетите сочат, че до 2023 година тук ще бъде инвестирана цялата запланувана сума и ще работят около 400 души. Общата площ на закупения парцел в ТИЗ е 92 000 кв. м, и през 2023-2024 г. трябва да бъде построен втори завод. Отделно от това, фабрика за електроника и парк за поддоставчици са предвидени за периода 2021-2023 г.

Първоначалният план е тук да се произвеждат задните светлини за автомобили Мерцедес. След година-две  заводът ще стартира производство и за Дачия. В пика на производство от завода край Пловдив ще излизат фаровете за 170 000 коли на Даймлер и 107 000 за Рено. С тези два проекта пространството в завода ще бъде запълнено на 40%, което остава достатъчно място за бъдещи нови проекти и клиенти, посочиха от мениджмънта на компанията.

Заради инвестицията си компанията получи сертификат за инвеститор Клас А на Министерство на икономиката.

Бившият завод „Пулпудева“ ще произвежда медицинска апаратура

На 1 ноември заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отново бе в Пловдив и отново за да връчи сертификат за инвеститор клас А. Водещият световен производител на високотехнологично медицинско оборудване  BTL Industries България се настанява на ново място - на терен на бившата кожарска фабрика "Пулпудева". Компанията вече има една база в Пловдив, където работят около 300 души. Новото място ще даде хляб на още 200 нови служители. 

Общата разгъната площ на новия завод за медицинска апаратура е 20 000 кв. м, а общата инвестиция - 20 милиона лева. Очаква се заводът да тръгне през 2021 г.  

ВТL e  е чешка компания, създадена в началото на 90-те години на миналия век. Фирмата е сред лидерите в глобален мащаб в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура, най-вече в областите на физиотерапията, кардиологията и естетичната медицина. Групата изнася в 120 държави на 6 континента.

 

Кметът Здравко Димитров разглежда медицинската апаратура

Правим носа на Airbus

Турско-немската компания SPINNER изгражда нов завод за машини с цифрово-програмно управление. Инвестицията е за 10 милиона лева. Служителите ще бъдат около 100.

Също с нови 10 милиона френската компания Latecoere пък удвоява капацитета си за производство на авиационни компоненти в Тракия икономическа зона и площта на завода й нарасна с нови 4000 кв. м. Един от новите продукти, които ще се произвеждат на новото място, е нос за самолетите Airbus. Досега основната производствена дейност бе съсредоточена в изработването на шкафове за авиационно оборудване на няколко модела на  Airbus.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?