Следвайте ни

Големият бизнес закъса: Разпродават имоти на Захарния комбинат и "Сиенит"

viber icon

Частният съдебен изпълнител Атанас Атанасов запорира част от имотите на захарната фабрика в Пловдив, собственост на скандалната фамилия Маринела и Ветко Арабаджиеви. Те са обвинени задочно в участие в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. Обявлението за продан на три промишлени сгради, намиращи се на бул. „България“ 117, дойде ден след като НАП поиска запор върху фирмата им "Виктория еър", в чиито активи влиза луксозната "Чесна" 500 - част от внушителния автопарк на богаташите. В края на миналия месец екип от прокурори, следователи и полицаи, под ръководството на Специализираната прокуратура, започна да прави обиски и претърсвания на офисите на семейството. От сградите на „Захарен комбинат“ АД - Пловдив бяха иззети мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост. Тогава повдигнаха обвинения и към директора на фабриката Петьо Стойков, на който бе определена гаранция от 250 хил. лева.

Според вещи в сделки с недвижими имоти, ако се яви купувач на търга, той ще вземе захарната фабрика за жълти стотинки. От обявлението на ЧСИ Атанасов става ясно, че наддаването за едната сграда с площ от 3761 кв.м ще тръгне от 53 248 лв. Търгът за втората, която е малко над 4000 кв. м, стартира от 114 960 лв. Третата сграда е с площ от 263 квадрата и с първоначална цена 19 984 лв., или трите са общо 188 192 лв. Върху изброените имоти има вписана забрана, заличена ипотека и апорт. Отварянето на наддавателните предложения и евентуален купувач ще станат ясни на 8 май.

Още един знаков имот, свързан с пловдивския бизнес е обявен за публична продажба. Главната база на една от най-големите строителни компании в Пловдив - „Сиенит“ е обявена за публична продажба от ЧСИ Тодор Луков. Сградата на ул. "Инж. Асен Йорданов" № 7, която се използва за централен офис на дружествата от групата на „Сиенит холдинг“ АД, е собственост на "Сиенит" ЕООД.  Самият обект включва две офис сгради - една на три етажа и една на четири, както и складова база с площ от 2340 кв. метра. Имотите ще се продават поотделно, като всеки етаж от сградите ще бъде самостоятелно предлаган. Така в тръжната процедура ще се проведат 8 отделни наддавания.

Първоначалните тръжни цени представляват 80% от реалната стойност на имотите. Така триетажната сграда е със стартова цена от 971 000 лв., а четириетажната постройка ще се продава за 1 459 000 лв. Складовите площи са оценени на 1 218 480 лв. Общата цена на целия комплекс възлиза на малко над 3,6 милиона лева.

Върху сградите на дружеството са наложени множество запори и възбрани от различни кредитори - фирми или банки, като има и ипотека за стойност от 3 милиона лева. Отделно, според справка, записана в искова молба на един от кредиторите, фирмата има неплатени данъци от НАП в размер на близо 5 милиона лева. Както „Марица“ писа още през февруари, едно от дружествата в империята на „Сиенит холдинг“ АД - "Булплод" ООД отдавна има проблеми с плащанията си. Така от 2014 до 2016 г. на "Булплод" ООД пет пъти са били запорирани и вдигани дяловете към кредиторите Дойче Лизинг България и ДСК Лизинг АД.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?