49

Гледайте датата на ваучера за храна, в магазина може да го откажат

Една година след като стойността на ваучерите за храна бе повишена до 200 лева (това се случи на 4.03.2022 с публикуването от МФ на  Заповед за определяне на размера на индивидуалната квота и общия брой на индивидуалните квоти за 2022-ра), промени няма, въпреки добрите намерения. Максималната месечна сума остава до 200 лв. на служител. Размерът на индивидуалната квота за един работодател е 4 млн. лв. А годишната квота за ваучери е 1 млрд. лв. Известно неудобство тази година се получи за работодателите, тъй като с промени в ЗДДФЛ те бяха задължени до края на февруари да подадат информация за предоставените ваучери за храна като част от справката за платените облагаеми доходи на служителите си. И през настоящата година ваучерите за храна няма да се облагат с ДДС и няма да има допълнителни данъци или такси за работодатели и служители.

На теория всички са доволни

Вместо 200 лева увеличение на заплата в кеш голяма част от бизнеса през изминалата трудна година даде ваучери на тази стойност. От този подход и двете страни би трябвало да са доволни. Общо 106 лева пестят работодателят и служителят от един месечен ваучер за храна на стойност 200 лева. Месечната икономия от данъчни и осигурителни вноски за работодателя е в размер на 48.76 лева, а за служителя - 57.74 лева. Примерното изчисление е направено на сайта на един от големите оператори „Edenred“ при отпускане на ваучер за трета категория труд на служител, роден след 1960 г. Важно уточнение е, че въпреки че купоните се дават като добавка към заплатата, те не променят осигурителния доход на работника, съответно не се и отразяват при формирането на пенсия.

Има срок на валидност

Пазарувайки с ваучер в търговската мрежа, много внимателно гледайте срока на валидност, изписан върху хартийката. Обикновено той е до 12 месеца от датата на издаването. Касиерите също са обучени да следят за този елемент и да не приемат ваучери с изтекъл срок на валидност. В такъв случай притежателят на купона има само един полезен ход и то с помощта на шефа си.

„Всички видове ваучери, с изключение на Трапеза Pass по Наредба 7, могат да бъдат преиздадени в срок до 30 дни след изтичане на валидността, изписана на тях“, информират от Sodexo. Работодателят трябва да опише броя и номинала на ваучерите и да ги изпрати на компанията издател. „Ние ще издадем проформа фактура за плащане на комисиона за преиздаване според условията в договора. След заплащане ние Ви изпращаме преиздадените ваучери със същия номинал и нова валидност в срок според условията на договора“, описват оттам.

Възможни ли са фалшификации

Вероятно, но няма да е лесно за аматьори. Ваучерите за храна имат уникална серия, номер и релефен баркод, холограмна лента с 2D и 3D изображение, втори баркод, съдържащ информация за ваучера и QR код, посочват от Sodexo. Според вътрешните правила на фирмите, издатели на ваучери, талони с нарушена цялост, зацапан баркод и сериен номер едновременно не бива да бъдат приемани.

Въвеждането на еврото ще промени ли ситуацията

Въпреки че България няма точна дата за присъединяване към еврозоната, властта продължава да дава разяснения като част от информационната си кампания.

От БНБ и финансовото министерство посочват, че пощенските марки, лотарийните игри с предварително определен резултат, талоните за отстъпка и купоните на стойността на върнати стоки, както и ваучерите за подарък или храна, които са били в продажба преди датата на въвеждане на еврото у нас, ще могат да се използват и след датата на приемането на еврото у нас. Те ще могат да се ползват до изтичане на срока им или до изчерпване на наличностите. Стойността в левове ще се обръща в евро според фиксирания курс у нас.

По данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна към септември месец м.г над 650 хил. работещи получават такива. Още тогава средната сума бе 150 лева. Важно правило е, че всички служители в една фирма трябва да получават ваучери на еднаква стойност - от шефа до портиера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?