Следвайте ни

Глад за работници в Пловдивско, бизнесът нае 14 000 души за година

viber icon

Бизнесът в Пловдивска област е наел поне 14 000 нови работници през 2020 г., когато се разрази пандемията от COVID-19. Толкова са свободните работни места, които са обявили местните работодатели в Бюрото по труда. Броят им вероятно е доста по-голям, защото част от началниците предпочитат да пуснат обяви за позициите си в специализирани интернет платформи. По-голямо търсене на кадри е имало само в столицата и област Бургас, става ясно от доклад на Агенцията по заетостта.

Въпреки застоя на трудовия пазар в началото на годината заради коронавируса, след май търсенето започва да нараства, като бележи своя пик през месеците септември и октомври. Тогава основното търсене е било на педагози. През останалото време най-осезаема нужда бизнесът е имал от оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, както и служители за производство на храни, облекло, дървени изделия, работници по събиране на отпадъци и монтажници. Очаквано заради затворените в началото на пандемията бизнеси през лятото сериозен глад е имало и за готвачи, сервитьори, бармани и камериерки.

През 2020 г. началниците са търсели предимно неквалифицирана работна сила – 71 на сто от обявените работни места в страната са били за такъв тип служители, следвани от тези с работническа професия – 18%. Всеки трети българин до 29 г. е зает в реалния сектор, става ясно от анализа на Агенцията по заетостта.

Средномесечното равнище на безработицата за цялата 2020 г. е било 7.4% при 5.6% за предходната година. Средномесечното равнище на безработицата за област Пловдив е било по-ниско от това за страната- 6.2%. Нарастването се дължеше на стагнацията на пазара на труда заради редицата неизвестни от настъпващата пандемия.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Клошария

Клошария

20.08.2021 | 15:03

Ей сега в Кючукът видях местния апап, дето работи в Градини и паркове, а през другото време клошари по казаните и ми вика: в нашата държава са се навъдили много педераЗите, преди и при комунизма, сега и през фашизма, капитализма, няма управия! А вчера има един дядо тръгва от Белия дом клошари всеки контейнер и на спирката пред баня Русалка си хваща рейса за на обратно, вчера намери сок в кутия и тръгна да го пие, ходете да се пазите от Ковид-19 и зарази!

Отговори
0 0
Бай Янко

Бай Янко

20.08.2021 | 14:29

Сега като им наложат задължителна ваксин ще ходите по къщите да ги молите.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?