Следвайте ни

Глад за работна ръка в Пловдив, вижте какви кадри се търсят

"Дунапак Родина" и АББ организират иновативни стажантски програми

viber icon

От началото на настоящата година тенденцията е за все повече нови предложения за работа във всички сектори. Локдаунът от март 2021-ва нямаше съкрушителния ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от предишната пролет, отчитат от компанията за комплексни HR услуги JobTiger. Причина за това са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, летният туристически сезон, както и продължаващият икономически ръст в редица сектори - IT, Аутсорсинг, Търговия и продажби и др. Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите е двуцифрен, както следва:  София - 15%, Пловдив - 14%, Варна - 33%, Бургас - 39%, Русе - 27%, и Стара Загора - 18%.

Продължава да се отчита търсене на кадри във всички сектори

След водещия сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, където търсенето е нараснало почти двойно, на второ място е  „Търговия и продажби“ с 21% ръст, а на трето - „Административни дейности“ с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите „Логистика и транспорт“ - ръст 12,8%, „Производство“ - ръст 10%, и „Счетоводство, одит, финанси“ - ръст 9%.

Проверка на „Марица“ установи, че в Пловдив и областта има глад и за други кадри - медицински сестри, експерти по застраховане и логистика, мениджър продажби, монтажник ВиК инсталации, машинни конструктори и др. В „Дунапак Родина“ АД например търсят оператори, настройчици на машини, механици, елтехници, елинженери. Кандидатите може да са без опит, тъй като там ще ги обучат. От дружеството отчитат, че по време на ковид пандемията работата при тях се е увеличила, нито един работник не бил освободен и не се налагало да ползват подпомагане по мярката 60-40, обясни Силвия Малинова - специалист „Човешки ресурси“.

Дружеството има активна 15-годишна стажантска програма

Тя е насочена към студенти втори курс. Младите хора могат да трупат там опит в следните направления: „конструкция и дизайн“, „обслужване на клиенти“, „счетоводство и финанси“, „инженер механика“, „електроинженер“. За учебната 2021-2022 г. предприятието ще си партнира за първи път с Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура в Пловдив. Вече е изготвена учебно-производствена програма за дуално обучение на десетокласници от паралелката по „Полиграфия“.

Специална ротационна програма организира за първи път компанията АББ.

В продължение на 18 месеца младите хора ще имат възможност за стаж в различни отдели

Срокът за кандидатстване е до 15 юли 2021 г., а началната дата е  1 октомври. Кандидатите трябва да са наскоро завършили студенти и да имат по-малко от 2 години професионален стаж.

Аутсорсинг компанията TELUS International, търси за пловдивския си офис хора с немски и френски език, а работните места са за проекти в различни сфери. Фирмата предлага конкурентно възнаграждение, социални и други придобивки, коментира Антонина Узунова - старши специалист в отдел „Привличане на таланти“.  

Програмисти, дори и без опит, могат да кандидатстват за работа в „Инвест 365“ ООД.  Пловдивската компания е една от бързо развиващите се в IT сектора в страната. Дейността <210> е насочена както с разработката на собствени софтуерни продукти, така и с поддръжка на хардуер.

Белгийската софтуерна компания с представителство под тепетата  - „Делта Соурс“ ООД, също набира кадри, с предпочитание да са завършили специалност „Компютърни системи и технологии“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Сега

Сега

22.06.2021 | 23:01

Ми що се съгласявате, що не се обедините всички работещи. Щото българинът е индивидуалист, мисли само за себе си. Така бавно бавно дивите български капиталист ви превзеха, щото не си знаете силата, като сте заедно.

Отговори
0 0
Арчи

Арчи

21.06.2021 | 22:20

Вече българина е трето качество човек, също чужденците като ни видят и им прелушава но забравиха, че те ни докараха до това положение да ни имат за аборигени и маймуни!!!!

Отговори
0 1
Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

21.06.2021 | 20:13

Тея чешити не спазват трудовото законодателство с любезното съдействие на държавата. Осигуряват ни на 4 часа, плащат ни за 8 часа, а им работим по 12 часа, а в инспекцията по труда ни лук яли, ни лук мирисали.

Отговори
5 0
Иво

Иво

21.06.2021 | 16:26

Ако имаше глад, щяха да вдигнат заплатите, а те са почти същите от 15 години. Икономиката на страната няма да тръгне напред преди държавата да използва механизмите си и да принуди работодателите в частния сектор да вдигнат заплатите. и то не с 5-10%, а поне с 50% като начало. Просто сме изостанали страшно много и всяко отлагане ще доведе до още по-дълбоко затъване и в крайна сметка до невъзможност да изплуваме!

Отговори
5 0
Глад

Глад

21.06.2021 | 14:41

за хора, които да получават 800 лв. чисто.

Отговори
12 1
мхм

мхм

21.06.2021 | 14:33

Пловдив винаги е бил град с много ниски заплати! Отделно има родово-кланови връзкарски истории!! Например МУ Пловдив, там назначаването върви така---> дядото там, майката там, дъщерята там, внучката и тя там и се гласят там да е и правнукът!!! Това е, така е било и так си продължава!!!!!

Отговори
20 1
Мурджо

Мурджо

21.06.2021 | 14:48

Много точно казано!

Отговори
6 1
Всичко е вятър у мъгла

Всичко е вятър у мъгла

21.06.2021 | 14:12

Ако някой може да ти обясни, как се става програмист, на! Имаше някакъв водеше курсове в нета, който не признаваше Пловдивския и Варненския университети, само Софийския, но тъй като трябвало да се учат неща, които на него не му харесвали там си направил собствена школа и първите курсове зарибявка, после трябва да си плащаш!

Отговори
0 2
Тачър

Тачър

21.06.2021 | 12:01

Режи администрацията и да излиза на пазара на труда.

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?