2374
Следвайте ни

Глад за четири професии в област Пловдив ВИДЕО

Ако има локдаун, 2285 служители от региона ще загубят работата си

viber icon

Глад за четири професии има в Пловдивска област. Най-търсени са машинните оператори, шивачите, програмистите и електротехниците. Заплатите, срещу които се подписват шивачите варират между 900 и 1400 лв., програмистите между 1700 и 3000 лв. в зависимост от компанията, показва проверка на „Марица“ в сайт за набиране на персонал. Машинните оператори пък прибират в джоба си поне 1500 лв.

Пловдивските работодатели планират да наемат общо 22 906 работници в града под тепетата и региона през следващите 12 месеца, като най-много назначени ще има именно в тези четири сектора. За страната недостигът на кадри ще достигне над 193 792 души, показва прочуване на Агенцията по заетостта сред работодателите, което отчита и влиянието на коронавируса. От цялата страна само в града под тепетата ще се търсят служители в рибното стопанство.

Търсенето на нови попълнения в екипа на пловдивските работодатели обаче се очаква да бъде по-сериозно през втората половина на 2022 г. Освен това градът под тепетата ще бъде мястото в страната, където ще се търсят кадри с умения и знания в най-много професионални направления. Изискванията към тях обаче няма да са високи. Причината е, че най-осезаем е недостигът на работниците със средно образование.

Най-голямо предизвикателство за шефовете се оказва да намерят служители в дървообработването. В същото време търсене на организатори на туристическа дейност, аниматори в туризма, специалисти компютърна анимация не се търсят.

Макар област Пазарджик да е само на няколко километра от Пловдив там търсенето на работна сила е доста по-различно от това в града под тепетата. Единствените служители, за които има недостиг и в двата града, са шивачите. Спешна нужда в Пазарджик ще има от леяри, готвачи и обущари през следващите 12 месеца. 

Според работодателите, най-важното умение, което трябва да притежават служителите им, остава самоконтролът. Важни са и социалните умения, продуктивността, гъвкавостта и адаптивността. Едва след това се нарежда умението за работа под напрежение. За всеки трети шеф е важно служителят му да има презентационни умения. 

Анализът показва още, че заради COVID-19 търсенето на работна сила се е свило и е с 40% по-малко в сравнение с 2019 г.

Основната причина за големия спад е притеснението на работодателите, че няма да успеят да задържат обемите на реализираните приходи в пандемичната обстановка на същите нива отпреди кризата, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

Този страх се очерта ясно още след въвеждането на извънредното положение през март 2020 г. и нарастването на безработните. Проучването на Агенцията по заетостта показва, че при нова ковид вълна и въвеждане на ограничителни мерки 2285 служители от област Пловдив ще загубят работата си.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

КУКУ_Леле_Пловдивчанин_Мутра_Ерхан_АХАХА

КУКУ_Леле_Пловдивчанин_Мутра_Ерхан_АХАХА

13.01.2022 | 15:02

Като една гербава калинка, специалист по всичко, това: математика, история, география, Ковид ще назначат мен!

Отговори
0 0
OldTen

OldTen

13.01.2022 | 13:33

Този Палячо, знае ли какво е фашизъм? Аман от лумпени!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?