Следвайте ни

Германските инвестиции в Пловдив връщат българите от чужбина

70 компании с германско участие, инвестиции за десетки милиона евро и над 10 500 нови работни места. Това е равносметката, която направи на 10-годишния юбилей на регионалното представителство на Германо-Българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/ ръководителят  д-р Мариана Чолакова. В обхвата на регионалната ГБИТК влизат областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Смолян и Кърджали. Тя подчерта, че германските инвестиции в региона мотивират много млади българи, които са завършили висшето си образование в Германия, да се върнат в родината. 

В тези области най-много са германските инвестициите в сектора на хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето, следвани от строителството, химическата промишленост, медицинската сфера, текстила и др.

Регионът влиза трайно във фокуса на българо-германските икономически отношения, които се развиват успешно, а примерите за добри производствени практики са многобройни. Това коментира  д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК. Той подчерта ролята и на социалните проекти в региона, както и подпомагането на дуалното обучение в Техникума по електротехника в Пловдив. 

Областният управител Здравко Димитров увери, че всеки инвестиран лев е на правилното място и ​ще бъде защитен от закона.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?