1553

Германия сe спасява с газ и дизел от ОАЕ

Обединените арабски емирства ОАЕ и Германия сключиха в неделя сделка за "енергийна сигурност", предвиждаща доставка на втечнен природен газ и дизел. Това стана в момент, когато Берлин търси нови източници на енергия, които да заменят руските доставки.

Министърът на индустрията на емирството Султан Ахмед Ал Джабер нарече „забележително новото споразумение", което "засилва бързо развиващото се енергийно партньорство между ОАЕ и Германия". На подписването му присъстваше германският канцлер Олаф Шолц, който каза, че "приветства" споразумението за "енергийна сигурност".

Като част от сделката, ОАЕ ще осигурят „съоръжение за доставка на втечнен природен газ в края на 2022 г., който да бъде използван при пускането в експлоатация на германския плаващ терминал за внос на втечнен природен газ в Brunsbuettel“.

Държавната петролна компания на емирството ADNOC завърши първата си директна доставка на дизел за Германия по-рано този месец и ще „доставя до 250 000 тона дизел на месец през 2023 г.“, казва се в съобщението. „ADNOC е запазил редица допълнителни обеми втечнен газ изключително за германски клиенти през 2023 г.“, казва се в съобщението.

Неделя беше вторият и последен ден от обиколката на Шолц в Персийския залив, която той се надяваше да сключи нови енергийни сделки, за да замени руските доставки и да смекчи енергийната криза в резултат на нахлуването на Москва в Украйна. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?