1553

Германия планира такса върху сметките за газ за всички потребители

Германското правителство възнамерява да наложи такса на всички потребители на газ, за да подпомогне доставчиците, които се борят с бързото покачване на цените на вноса, става ясно от предложение, цитирано от Ройтерс., пише БГНЕС

Според източници от индустрията и правителството, се очаква законопроектът да бъде приет от парламента на 8 юли.

Говорител на министерството на икономиката отказа да коментира предложението, но заяви, че министерството редовно проверява съществуващите инструменти и дали те могат да бъдат допълнени.

Германия се бори да въведе извънреден механизъм преди 11 юли, когато 10 дни планирана профилактика на руския газопровод "Северен поток 1" ще спре напълно доставките.

Експертите предупреждават, че прекъсването може да се удължи, което ще изостри недостига на газ и ще доведе до още по-голямо повишаване на цените.

Допълнителните разходи за замяна на газа от Русия ще бъдат разпределени между всички потребители на газ по "прозрачна и недискриминационна" процедура чрез Trading Hub Europe - организация на операторите на газови мрежи.

Таксата ще оскъпи газа за всички, вместо тежестта да пада само върху определени домакинства, в зависимост от това кой е техният доставчик на газ.

Ако парламентът одобри плана, правителството ще може да въведе таксата вместо обща клауза за коригиране на цените, която ще позволи на доставчиците сами да прехвърлят увеличенията на цените върху клиентите.

Експертите смятат, че клаузата за коригиране на цените е несправедлива и оспорима от правна гледна точка. В нея се казва, че могат да се прехвърлят само разумни разходи, което позволява много тълкувания, заяви пред Ройтерс енергийният адвокат Питър Розин.

Розин заяви, че е спорно дали договорите, които обещават на потребителите фиксирани цени, могат да бъдат отменени.

Новата система за оценка на таксите ще се основава на модела на допълнителната такса EEG върху сметките за електроенергия, която беше използвана за подпомагане на възобновяемата енергия.

Предложението за таксата ще позволи на федералното правителство да задейства клаузата за обща корекция на цените, ако има "значително прекъсване" на вноса на газ.

Намаляващите доставки на руски газ принуждават предприятията за комунални услуги в цяла Европа да купуват газ на високи цени.

В четвъртък германската компания Uniper заяви, че води преговори за евентуална държавна помощ, след като оттегли прогнозата си за 2022 г. поради ограниченията в доставките на газ от руския Газпром.

Експерти от индустрията изчисляват, че вносителите на газ се нуждаят от около един милиард евро седмично, за да покрият допълнителните разходи от повишаването на цените - сума, която предложената такса би могла да финансира.

Германското газово лоби Zukunft (Бъдеще – бел. ред.) приветства предложението, като заяви, че допълнителните разходи ще трябва да се поемат съвместно от всички потребители.

"Изправени сме пред финансова криза в търговията с газ, която спешно трябва да бъде преодоляна ... Без правила за коригиране на цените има опасност от фалити", заяви Тимм Келер, управляващ директор на Zukunft Gas. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?