1553
Следвайте ни

Георги Кадиев: АЕЦ "Козлодуй" се подигра на всички и наду цената на тока

viber icon

АЕЦ "Козлодуй" се подигра на всички в нощта срещу понеделник. Пусна 6-и блок предсрочно, след годишната планова рехабилитация. Но не го пусна в 13:00 часа, когато всички участници на борсата си купуват електроенергията. Задържа съобщението за пускане и предлагане, в резултат на което цената на енергийната ни борса излезе 400.12 лв./Мвтч, втора най-скъпа по цена в Европа. Това написа в профила си във Фейсбук Георги Кадиев - бивш депутат от "БСП за България",  лидер на партия "Нормална България", по повод на цената на електроенергията в сегмента "Ден напред" за понеделник, обявен от Българска независима енергийна борса.

 

Още щом отвори пазарът „в рамките на деня“ (intraday) към 17:00 вчера следобед (неделя, б.а)/, АЕЦ продаде на блокове 200 МВт на румънски търговци на цени под „ден напред“ (day-ahead) на енергийната борса. През нощта заедно с качването на блока започва да продава до 1000 МВт в много часове. Цените, на които продаваше, за някои часове бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч.

Купувачи са основно чужди търговци, защото познайте какво - нашите си купиха енергия на обяд на 400.12 лв./Мвтч, тъй като никой не им съобщи, че АЕЦ ще тръгне по-рано (което по REMIT е задължително).

В резултат, за пореден път енергията на АЕЦ "Козлодуй" за днес е изнесена и субсидира гърци, словенци, хървати, швейцарци, румънци и кой ли не. Около 30 000 Мвтч бяха платени от българските потребители по 204 евро/Мвтч (т.е. 400.12 лв.), а тази нощ АЕЦ продаде на чужди търговци около 19,000 Мвтч на средна цена от 121 евро/Мвтч. Пропуснати ползи: 1,577 млн. евро. Но дори и това не е най-важното, а това, че чужди икономики купуват наша евтина енергия, докато нашата икономика плаща на макс.

Някой е взел решение как да се изтъргува 6-и блок тази нощ. АЕЦ "Козлодуй" има борд на управление, подчинен на БЕХ, БЕХ, подчинен на Министерството на енергетиката. Всички носят отговорност. Всички са за оставка. И Луна би се справила по-добре. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Прав е

Прав е

02.11.2021 | 12:29

Може да е смотан, но в случая е напълно прав,

Отговори
7 0
ДОК

ДОК

02.11.2021 | 11:51

Прецака семейният бизнес? А Кадия ефенди?

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?