Следвайте ни

Gamestop - шоуто трябва да продължи?

Кораборемонтният завод във Варна „изби рибата“ с печалба от 10,1 млн. лв. за 2020 г., което е ръст от 169%

viber icon

Васил Атанасов - инвестиционен консултант при управляващо дружество "Юг Маркет Фонд Мениджмънт" АД

През изминалата седмица на фондовите борси получи развитие един проблем, който назряваше последните месеци. Акциите на Gamestop, които поскъпнаха с над 400% за близо седем дни, се превърнаха в символ на назряващия конфликт между ритейл инвеститори и институционалните инвеститори. Във форумите Wall Street Bets на Reddit и в социалната мрежа Discord индивидуалните инвеститори обсъждат покачването на цените на акции на компании, като по този начин се опитват да се обединят като стратегия на пазара. Така сравнително незначими акции на компании, за които нямат фундамент за покачване, минават всякакви ценови рекорди. Конфликтът назрява от това, че хедж фондовете обикновено са заложили на падащи цени на същите тези акции.

Проблемът стигна до Американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC),

както и до правителството. И двете институции започнаха да следят ситуацията около високите цени на акциите. Дори председателят на Федералния резерв „забрави“ да отговори на въпросите, свързани с проблема, възникнал на Wall Street. Ритейл инвеститорите от Reddit започват да добиват все по-голяма увереност и да използват лозунги като: „Шоуто трябва да продължи“. Тези събития ни карат за пореден път да се замислим върху засилващото се влияние на социалните мрежи в социалния, политическия и икономическия живот, като разбиват все повече хегемонии и модели. 

Същевременно се забелязва промяна в посоките на движение на цените на световните фондови пазари. Повишава се несигурността и все повече започва да се говори за балони. Пазарите навлизат в сезона на отчетите, където ще се сравнят реалните резултати с очакванията. През последната седмица

акциите в Европа удължиха най-лошия си седмичен спад от октомври насам.

Stoxx 600 достигна до най-ниското си ниво от 24 декември, позиционирайки се на отрицателна територия за първи път от началото на годината. Петролът също поевтиня, въпреки намаляването на запасите в САЩ. 

За българския фондов пазар е редно да отбележим отчетите на няколко компании, които изненадаха инвеститорите с резултатите си. Печалба от 10,1 млн. лв. за 2020 г. отчете “Кораборемонтен завод Одесос“ АД - Варна, което е ръст от 169%.

Продажбите са с 26,5% ръст и достигат 50,9 млн. лв.

Цената на акциите се покачи от 83 до 100 лева за акция, което представлява 19%.  Ръст от 98% в печалбите реализира и "Лавена“ АД - гр. Шумен, за 2020 г. и нарастване на продажбите с 10,2% на годишна база до 19,9 млн. лв.

Приходи от 879 млн. лв. отчете „Софарма Трейдинг" АД - София, което представлява 13% ръст в сравнение с предходната година. Печалбата преди данъци с натрупване нараства с 16% до 25,9 млн. лв. към края на декември миналата година спрямо 22,4 млн. лв. за предходната година, според одитираните финансови данни на компанията. Само през декември 2020 година приходите от продажба на стоки възлизат на 78,4 млн. лв., което е увеличение от 17% на годишна база спрямо 66,9 млн. лв. през същия месец на предходната година.

Нетна печалба за 2020 година от 2,866 млн. лв. отчете „Елана Агрокредит“ АД, което е увеличение с 3,43% на годишна база.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай