1939

Галопът с тока взриви цените

На теория да правиш бизнес, звучи просто - за да ти върви, приходите трябва да надвишават разходите. Когато разходите се увеличават, има два варианта - или трябва да намериш начин да се увеличат пропорционално и приходите, или да се свие маржът на печалба. Като трябва да се внимава много да не изчезне съвсем, защото бизнесът ще изпадне в друга хипотеза. И тук клетвите на ядосани от високите цени клиенти „ами, да фалират!“ не са много удачни, защото това означава едни хора да отидат в бюрата по труда, държавата да не прибира данъци и осигуровки, хазяинът - наем, общината - местни данъци и такси, доставчиците и партньорите на въпросната фирма да загубят още един клиент, а банката да остане без вноската си по кредита. И това е само най-на едро.

Цената на хляба, олиото, детската играчка или дамската блуза, както и на всеки друг продукт на рафта в магазина събира в себе си производствените разходи, в това число заплатите и осигуровките на работниците, които го произвеждат, сметките за ток и вода, наемът, ако има такъв, после идват транспортните и логистичните разходи, където покрай скока на горивата цените също се вдигнаха. Стигайки до магазина на дребно, търговецът отново калкулира разходи за наем и режийни, заплати и пак стига до сметките за ток. Фактурите за ток присъстват във всяко звено и при тях в последните месеци има две особености - високи са и непредсказуеми.

Преди една година, когато енергията започна да поскъпва в цяла Европа, настроението беше оптимистично. Анализаторите обясняваха, че това се дължи на съвземането на европейската икономика след първоначалния ковид шок. Сега обаче положението е минорно, тъй като конфликтът между Русия и Украйна ще продължава да помпа високи и непредсказуеми цени.  През 2021 г. средната цена на базовата енергия е била 691, 41 лв./мВтч, при 136.22 лв./мВтч през 2021 г. Малко преди Коледа пък цената скочи до невижданите 824,55 лв./мВтч, като за пиковата енергия тя стигна средно ниво от 938,59 лв. Правителството отпусна компенсации за небитовите абонати, като няколко пъти сменя размера и формулата, по която те се изчисляват. Но както и да го гледаш, компенсациите нямаше как да нулират огромния скок на промишления ток. Ето защо етикетите с цените на всички стоки се сменяха често.

За една година - от март 2021 до март 2022 г., горивата също галопираха. Бензин А-95 сложи над 41% отгоре, или в номинал 0.85 лв. Дизелът е нагоре с над 45%, или средно с 0.94 лв./л.

 

ББР пусна кредит "плати на Енергото"

Реклама на специалните държавни кредити за плащане на тока обърка бизнеса. Припомняме, че Българската банка за развитие (ББР) през февруари обяви нова програма за подпомагане на микро, малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката заради скъпия ток. Заемите могат да бъдат между 20 000 и 200 000 лева, лихвата е около 3%, а обезпечения не са нужни. С парите назаем могат да се погасят до четири последователни фактури за ток, като банката поема до 75% от сумата, а фирмата - останалите 25%. 

В рекламните съобщения обаче ясно е упоменато, че фактурите следва да са за четири последователни месеца през 2022 г. и да не са заплатени. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?