1553

Г-7 планира да създаде картел за контрол цената на руския нефт

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Групата на седемте (Г-7) обсъдиха в четвъртък вечерта създаването на картел от купувачи, който да контролира цената на руския петрол. Ръководителят на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви това пред репортери.

"Необходим е голям картел. Може би ЕС сам по себе си не е достатъчен", каза тя пред "Уолстрийт Джърнал". "Появи се идеята за санкции, вторични санкции. Алтернативен подход би могла да бъде идеята за мита вместо ценови тавани".

Според министъра картелът може да определи таван на цената на руския петрол. По този начин, смята Йелън, партньорите ще могат да намалят приходите на Русия, без да натоварват "твърде много световната икономика". "Целта е да се гарантира, че част от руския петрол ще навлезе на пазара, за да се запазят ниски световните цени и да се избегнат неоправдани отрицателни последици", каза тя и добави, че този ход може да предизвика "стагфлационни сътресения".

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 не успяха да постигнат консенсус в четвъртък относно естеството на потенциалните ограничения върху вноса на руски петрол, заяви Йелън след първия ден от двудневната среща в хотел "Петерсберг" в Кьонигсвитер, близо до Бон.

Тя заяви, че американската страна е представила предложение за налагане на мита върху вноса на руски петрол, за да се ограничат приходите на Москва, като същевременно се запази обемът на енергийните доставки от Русия. В същото време представители на европейските страни се стремят да въведат постепенно ембарго до края на годината. Според Йелън купувачите на руски петрол могат да сключат споразумение, според което няма да купуват гориво на цени, по-високи от определено ниво. Тя смята, че подобна инициатива би била успешна, ако към нея се присъединят възможно най-много държави.

"Нищо не е изкристализирало като очевидна стратегия", каза министърът, цитиран от Ройтерс. Йелън подчерта, че през първия ден от срещата не е имало много дискусии относно механизмите за намаляване на приходите на Русия от износа на петрол за Европа, но интересът към предложението е бил голям.

По-рано агенцията съобщи, че страните от Г-7 са решили да предоставят финансова помощ на Украйна в размер на 18,4 млрд. долара. Американският министър отказа да потвърди цифрата, но подчерта, че отпуснатите средства надхвърлят 15 млрд. долара.

Шестият пакет от санкции срещу Русия, предложен от Европейската комисия (ЕК), включва проект за отложено петролно ембарго: предлага се забрана на вноса на суров петрол от Русия шест месеца след влизането в сила на пакета, а на вноса на петролни продукти - от 2023 г. В същото време ЕК предложи да се позволи на Унгария и Словакия да купуват руски петрол до края на 2024 г. Според източниците Европейската комисия вече е трябвало да смекчи редица свои предложения относно сроковете, параметрите и възможните изключения от петролното ембарго.

Унгария се противопоставя на петролното ембарго и е подкрепена от редица други страни, които смятат, че вредите от тази мярка ще бъдат катастрофални за Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?