49

Френско розе от Ордена на тамплиерите с прощъпулник на "Винария"

Френско розе по рецепта на рицарския Орден на тамплиерите,  прави прощъпулник на "Винария". Еликсирът се произвежда от преди 800 г. в избата Château Roubine в областта Прованс, в Югоизточна Франция. Виното е букет от червените винени сортове грозде "Гренаш", "Сира" и десертния "Сензо". Притежава аромат на чай от ройбос, цитрусови цветчета и фини подправки. Виното е с ярък и интензивен вкус, с леки нотки на розов грейпфрут и диви горски плодове.

На 30-ото юбилейно издание "Винария" участват над 120 изложители, от които 94 производители. Представят се традиционни и утвърдени винарни и бутикови изби от България, Италия, Испания, Гърци, Франция, Швейцария, Турция, Сирия и Люксембург,  които промотират подбрани винени колекции. Силно е присъствието на родни винарни, ориентирани към местни и екзотични сортове. Свои продукти представят семейни изби от областите Пловдив, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Видин, Бургас, Варна и др. 

След 6-годишно прекъсване на "Винария 2023" са възстановени международните дегустации за вина и спиртни напитки, както и конкурсът "Златен ритон". Той се провежда в партньорство с Университета по хранителни технологии и Съюза на енолозите в България. В дегустациите се включиха над 200 проби от 4 държави. Четирите винени Оскара ще бъдат връчени днес на тържествена церемония в Конгресния център в Панаира. Освен златните медали, ще се връчат и сребърни отличия за бели, червени вина, розе и спиртни напитки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?