2374

Фотоволтаици на къщи - с пари от Министерството на енергетиката

Всички са равни пред европарите по Националния план за възстановяване и устойчивост - и малки, и големи жилищни сгради. Новото сега е, че за финансиране могат да се включват съвсем малки сгради - с три жилища. Проектите на малките ще имат отделен бюджет от този на големите. В категорията "малки жилищни кооперации" влизат тези с между 3 и 36 апартамента, а на големи - с над 36 жилища.

Ключово е обаче, че вече

решение за участие в програма ще се взима със съгласието на половината съседи,

а не на 2/3, както беше досега. Това беше един от препъникамъните при всяко кандидатстване, защото винаги се намираше по някой съсед, който дори не иска да осигури достъп до апартамента си на майсторите. Падането на процента "съгласни" налага и промяна в Закона за управление на етажната собственост, за да се отключат парите по НПВУ. Новият проект на ЗУЕС е качен за обществено обсъждане и в момента тече едномесечен срок за приемане на бележки и препоръки. 

Над 3300 сдружения на етажната собственост обаче ще бъдат прецакани

за санирането по НПВУ. Тъй като те не получиха одобрение за финансиране по Националната програма за обновяване на жилищните сгради, въпреки че документите им бяха изрядни, сега трябва да започнат от стартова позиция битката за пари по НПВУ. Тези проекти няма да са с предимство, нещо повече - ще трябва да бъдат частично преработени. Причината е, че по Националната програма за саниране изискванията към сградите бяха да се постигне клас на енергопотребление минимум "С", докато по НПВУ се изисква по-висока енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради - клас "В". Така въпреки разговорите на България с ЕК получихме отказ чакащите да са с предимство.

"Извън чадъра" за безвъзмездна помощ за саниране по тази програма остават и самостоятелни къщи, и еднофамилни сгради.

За тях има предвидени две други мерки в Плана за възстановяване

- изграждане на фотоволтаични системи и системи за битова гореща вода, които се управляват от Министерството на енергетиката. Отделно обаче до края на 2022 г. се очаква да бъде обявена програма с европейско финансиране по "Развитие на регионите", която ще покрива разходите за саниране на къщи в 50 общини. Също така за собственици на такива сгради има предвидена кредитна линия с ниски лихви и дълъг срок на изплащане, която се отпуска през Фонда за устойчиви градове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?