ФОНДОВ ПАЗАР: Отстъпление на индексите

 Изминалата седмица на Българска Фондова Борса приключи с лек спад на индексите. Тази седмица се характеризираше с търговия в сравнително ниски търговски обеми и малка ликвидност на акциите. След предходните две седмици на повишение, инвеститорите отново понесоха леки седмични загуби.

Индексът SOFIX отбеляза седмичен спад от -1,65% и спадна до 175,7 пункта. Независимо от това за последните три месеца най- старият индекс на БФБ отбеляза ръст от 37%. Индексът BG 40 регистрира също седмичен спад от -1,42% и достигна ниво от 128,88 пункта. Назад се върнаха и индексите BGTR 30 с -2,80% до 359,2 пункта и индексът на българските АДСИЦ фондове BGREIT -3,2% до 48,45 пункта.

Най-голямо покачване на седмична база отбелязаха акциите на Химимпорт АД с +0,78% и цена на затваряне 2,58 за акция. Поскъпване под един процент отбелязаха и акциите на ТБ ЦКБ, ТБ КТБ, ТБ БАКБ АД и ОЦК АД.

Доста дълъг бе списъка на дружествата, които приключиха седмицата на отрицателна територия. Най- голям спад отчетоха акциите на Елемона АД -9,67% и приключиха седмицата с цена от 10,84 лв. за акция. Инвеститорите- продавачи бяха повлияни от излезлите новини за неизгоден договор с Министерство на правосъдието и условията на обявената емисия привилегировани акции за 59 милиона лева с емисионна цена от 9,92 лв. Тези новини хвърлиха лека сянка върху иначе безупречната репутация дружеството.

Пазарът на компенсаторни инструменти остана без съществена промяна. Компенсаторните бонове и записи се търгуваха в коридора от 0,25 лв. до 0,26 лв.

През седмицата излязоха и някои положителни новини за инвеститорите. Отчете се, че през месец август брутният вътрешен дълг е намалял с 184 млн. евро. Беше обявено и първото за годината публично търгово предлагане на Орфей Клуб Уелнес на стойност 4 млн. лв.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?