1553

Фонд "Земеделие" вече плаща помощите заради Украйна, вижте как

Държавният фонд "Земеделие" изплаща днес на фермерите държавната помощ за преодоляване на негативните последици от войната в Украйна . Бюджетът по помощта е в размер на 213 милиона лева, съобщава БНР.  

Предвидено е собствениците на едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства да получат 102 млн. лв. подпомагане заради войната в Украйна , като най-висока е ставката за биволи и млечни крави под селекционен контрол – по 230 лв. на животно. По 27 лв. е помощта за овцете, по 50 лв. - за конете, а по 10 лв. за пчелно семейство. 

За производителите на плодове и зеленчуци са предвидени 111 милиона лева, като на подпомагане подлежат както най-отглежданите у нас градински плодове и зеленчуци, така и оранжерийна продукция, лозя, гъби, рози и тютюн .  

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро, но вчера от агроведомството обявиха, че в средата на май ще има допълнителен прием за стопани, които не са успели да си подадат документите си в началото на април или пък са достигнали тавана на помощта, тъй като очакваме разрешение от Брюксел за надвишаване тавана на разрешената помощ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”