Следвайте ни

Фолксваген избира между Пловдив и София за нов завод

Решението на автомобилния гигант за откриване на завод с 5000 работни места ще стане ясно навръх Великден

viber icon

България и Турция остават в шортлистата на автомобилния гигант "Фолксваген". Компанията търси място за новия си завод в Източна Европа, като в началото се бе спряла на четири потенциални държави - България, Турция, Сърбия и Румъния. Според съобщение на  германската осведомителна агенция ДПА от края на миналата седмица последните две страни са отпаднали, а окончателното решение за крупната инвестиция ще стане ясно след Великден. Обсъждането в чешката централа на VW се проведе снощи, а заседанието на акционерите във Волфсбург, където е седалището на автомобилния гигант, е насрочено за 28 април. От "Фолксваген" ще вложат в новото предприятие над 1 милиард евро. В него ще се произвеждат моделите Skoda Karoq и Seat Ateca. Новооткритите работни места ще са около 5000. Заводът трябва да заработи до 2022 година. 

Предстоящата сделка е с много неизвестни, още повече че от германската компания запазват пълно мълчание. Нещо повече, дори и българският премиер Бойко Борисов заяви: „Договорили сме се за пълна тишина. Който вдига най-много шум, няма да получи нищо“.

В България се оглеждат терени на две места - бившия завод "Кремиковци" край София и в индустриална зона Раковски, част от ТИЗ.

Как е станало отсяването и от четири държави на финала останаха две? Правителствата са попълнили много важен документ, наречен Request for proposal (RFP), в който описват детайлно какво могат да предложат на инвеститора. Наред с елементи като свободни терени, работна ръка, инфраструктура, заплати и данъци във формуляра присъства и размерът на държавната помощ, която правителството е готово да даде.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?