Следвайте ни

Флориан и Йохана Аман разкриват тайните на перфектното кафе

Австрийската пекарна за кафе Amann Kaffee работи с избрани сортове от цял свят

viber icon

Вече трето поколение семейството на Флориан и Йохана Аман пази кафе традицията и се стреми да извлече най-доброто от кафените зърна. На кафето за ценители, в което те влагат своята страст и познания, може да се насладите и в България.

Пекарната на семейство Аман се намира в най-западната част на Австрия, Шварценберг, работи с избрани сортове кафе от цял свят. Йохана и Флориан Аман, които управляват фирмата заедно със своя баща, споделят тайните на перфектната напитка.

Ароматът на прясно изпечено кафе е приканващ, но истината е, че „Прясно изпеченото кафе е негодно за консумация“, твърди Флориан. Той добавя, че „ кафето е готово за консумация едва 10 дни след изпичане“.

Както на всички ни е известно, климатичните условия в Европа не позволяват отглеждането на кафе, ето защо Amann Kaffee получават 40 тона висококачествено зелено кафе всяка седмица по възможно най-кратките маршрути. Флориан Аман отбелязва комбинацията от различни сортове и райони за отглеждане като само един от факторите за истински доброто кафе.  Друг важен фактор е начинът на изпичане. „Съвременните тенденции се отдалечават от тъмното изпичане, типично за Италия и клонят към по-леки и по-малко горчиви варианти“. Това разкрива много по-добре фините нюанси и естествената киселинност на кафето. В пекарната на Amann Kaffee отнема около 15 минути да се изпекат 100 кг кафе при температура от точно 205-210 ° C.

“Доброто кафе може да се приготви само от усъвършенстване на качеството на най-добрите кафе зърна”, казва Флориан, а Йохана добавя: „Ние се уверяваме, че качеството отговаря на изискванията, като сме винаги на място при производителите. От години работим с плантации, за които качеството е от първостепенно значение.“

Качеството на реколтата се следи и чрез дегустации, наречени Cuppings. Едно и също количество различно кафе се залива с еднакво количество вода при абсолютно еднаква температура. „Това е единственият начин да сравним различните сортове, защото при приготвянето на кафе всичко оказва влияние върху вкуса“.

Разбира се, приготвянето на кафе-напитката зависи и от степента на смилане, количеството кафе, температурата и налягането на водата. От Amann Kaffee посочват автоматичните кафе машини като добър вариант за домашна употреба. Трябва да се има предвид обаче запазването на свежестта на зърната. Най-добре е контейнерът за кафе на зърна да се напълни максимум с такова количество, колкото ще се използва за един-два дни. Ароматът на отвореното кафе се запазва най-добре в плътно затворена оригинална опаковка, на сухо място при стайна температура.

Друг интересен факт е, че мляното кафе може да загуби 60% от аромата си само за 15 минути, когато влезе в контакт с кислород. От Amann Kaffee са помислили за това като предлагат и 6 вида Nespresso®- съвместими капсули, две от които напълно био разградими в домашни условия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?