2374

Фирмите в Пловдивско обраха парите за енергийна ефективност

Подписаха договорите на 692 компании наведнъж

С едно кликване Министерството на иновациите и растежа (МИР) подписа 692 проекта за над 70 млн. лв. по програмата за енергийна ефективност на предприятията в края на миналата седмица. Новата услуга за автоматизирано групово подписване на голямо количество договори засега се прилага единствено от това ведомство и бе демонстрирана от заместник-министъра на иновациите и растежа Надя Христова.

До момента на подписването 920 български компании са преминали през процедурата за възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност. Те ще получат общо над 93.3 млн. лв. Най-много компании, преминали по процедурата, са от областите Пловдив (138 фирми) и София-град (101 фирми). Заявената за тях подкрепа е над 20 млн. лв. Най-малък интерес към мярката има в област Видин. Едва пет компании получават финансиране за общо 484 000 лв.

Общата стойност по процедурата е за 136 млн. лв., а финансирането е от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Подкрепата е за микро-, малки и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост. Средствата ще се използват за саниране, подмяна на термопомпи, климатични системи и други дейности. Може да бъдат купени и дълготрайни активи - машини, съоръжения, системи за подобряване на енергийната ефективност. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 25 000 лв., а максималният - 150 000 лв. Времето за изпълнение на проектите е 1 година.

Всички одобрени дружества, които получават еврофинасиране, са от икономически сектор "С" - преработваща промишленост, които са разпределени в 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти.

Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване.

.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?