Следвайте ни

Фирмите от "Тракия" с рецепта срещу икономическа карантина

viber icon

Бързо преминаване на материали и стоки през границите, безпроблемен достъп на работниците до работните им места, отсрочване на данъци и осигуровки, нисколихвено кредитиране, гъвкаво работно време.

Това са част от мерките, които предлагат собствениците и мениджърите на фабрики и предприятия в най-голямата индустриална зона у нас "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) в отвореното писмо до управляващите. 

В него се подчертава, че засега заводите в икономическата зона продължават да работят, макар някои производства и да са намалили оборотите. ТИЗ включва 180 компании, в които си вадят хляба 35 000 работници. Предлаганите решения ще помогнат на индустрията да избегне "икономическата карантина", се казва в посланието, адресирано до премиера, председателя на парламента, вицепремиера Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов и Емил Караниколов.

На първо място от ТИЗ е поставен въпросът с логистиката. Бизнесът посочва, че тук има нужда от най-голяма подкрепа заради опашките по границите. Важно е суровините и материалите за нашите производства да пристигат в срок, както и нашата продукция да стига навреме при клиентите ни. Затова работодателите призовават да не се затруднява веригата на доставки и продажби.

Безпроблемен и бърз достъп на служителите до работното им място, включително с разрешаването на ползването на служебен транспорт, както и на камионите до заводите и клиентите иска още бизнесът. Той определя като добра практика конвоирането на камионите. Заради недостига на ресурси предлагат включването на доброволци със собствен транспорт. 

Бизнесът настоява още и за отсрочване поне с 3 месеца на плащането на данъци - ДДС и осигуровки. Друго искане е за осигуряване на достатъчно нисколихвено финансиране с частични държавни гаранции от страна на търговските банки. 

Работодателите настояват и за отсрочка на плащания по фирмени кредити. Предложението им е да се отсрочи плащането по главници за 9 или 12 месеца, като плащанията на тези отсрочки да се включат в края на периода на кредита.

Бизнесът настоява още държавата да поеме за 12 месеца изплащането на всички болнични,

включително и първите 3 дни, които сега се плащат от бизнеса. Настоява се и за ефективни мерки срещу фиктивните болнични листове. 

Да се изготвят ясни правила за подкрепа на бизнеса с въпросните 60% от заплатите, иска още „Тракия икономическа зона“. 

"Ще се кандидатства само ако затворим изцяло предприятията ли? Какво ще стане, ако се работи на 50-60%, без да спираме производството? А впоследствие работим например на 80% от предишното темпо? Как ще избегнем намаляване на щата?" - това са въпросите, които отправят работодателите към управляващите.

Според ТИЗ ще е нужна подкрепа от държавата за бизнеса за по-дълъг период.

 Дават пример за период от 6 месеца след приключване на извънредното положение, ако са изчерпани всички платени отпуски, а трябва да бъдат освободени служители, държавата да плаща 60% от заплатите по щат преди извънредното положение, а фирмата да дава още 20%. Така хората ще имат поне 80% от предишния си доход и няма да са на борсата, посочват от ТИЗ.

Откритото писмо до управляващите е подписано от името на всички работодатели в ТИЗ от инж. Пламен Панчев, създател на зоната и председател на клъстер "Тракия икономическа зона".  В писмото е посочено още, че бизнесът в ТИЗ оценява високо усилията, които правителството полага за ограничаване на разпространението на пандемията.  

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?