Следвайте ни

Финансовият министър: В бюджета са заложени избори 2 в 1 наесен

viber icon

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет - на пенсиите – 50-те лева, които в момента се раздават на калпак, да са за постоянно. Това каза пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г., допълни Василев.

Ако има тежка обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора, категоричен бе Василев.

В държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева. „Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим“, допълни министърът.

С парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща: да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло, добави Василев.

Има проект за геотермална енергия и за около година и половина може да се установи колко такава енергия има и къде е тя.

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на  Слави Трифонов е била оценка за цялостната му работа.

"Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя", каза още Василев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Нали

Нали

25.07.2021 | 12:23

Сега го гледам по телевизията как дрънка глупости! Факт е, че повечето страни вече получиха милиардите от плана за въстановяване от пандемията а България още не е подала документи заради вас лаиненца комунистически! Фич даде висока оценка на управлението на ГЕРБ, но дава негативни съмнения за вашето управление! Лесно е да харчиш готова пара за безсмислени избори! Всичките беди за България идват от президента Радев! Зависим от руските сллужби и обвързан с мафията на олигарсите! Способен е да върне държавата с 20 години назад само и само да си спаси гъза и парите на мафията! ИМПИЙЧМЪНТ!!!!!!! Трябва ни нов и достоен президент, който да обедини българите!

Отговори
4 1
Гаро

Гаро

25.07.2021 | 12:04

Лесно е да гарчиш патите на бългсрския данъкоплатец. Избори през месец, дава. Мисля, че нови избори ни чакат през пролетта. Но първо нов президен, който да обвинява нацията.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?