Следвайте ни

Финансовият министър: Движим се по ръба на закона с КТБ

Една банка не може да бъде ограбена, освен ако някой не разбие трезора

viber icon

Докладът на британската компания „Аликс Партнърс" за източването на КТБ  бе внесен в секретната секция на Народното събрание. Документът е от повече от 500 страници на технически английски. Депутатите могат да го прочетат само срещу подпис. Нямат право нито да ксерокопират, нито да снимат с телефони документите. Причината е, че данните са с гриф „поверително", какъвто депутатите могат да ползват заради нивото на класифицираната информация, с което разполагат.


Движим се на ръба на закона. Разкриваме пред народните представители банкова тайна, без да има изрична законодателна инициатива или решение на съда. Очакванията към доклада на "Аликс Партнърс" са твърде преекспонирани. По силата на договореностите с консултантската компания, документът само мина през Министерството на финансите и постъпи в секретното деловодство в Народното събрание. 

 

Лично аз не съм си позволил да чета доклада, защото така бих нарушил закона. Документът е предоставен в НС заради обществения интерес и ще стои там колкото е необходимо. В него ще се види това, което се видя и в доклада на разследващата комисия към парламента. 


Когато говорим за проблеми в една банка, трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде - оперативното ръководство. Ако има раздавани необезпечени кредити, лоша политика на управление, граничещи с кражба и пирамида, не знам какво се очаква повече от този доклад, освен изводът, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството. 


Има атакувани хиляди сделки, включително и прихващания, след промяната в закона, която е дала такава възможност. За съжаление доста време се загуби от неплатежоспособността до несъстоятелността на банката, през което време доста хора са предприели сделки, които към онзи момент са били законни. Така допълнително е затруднена работата на синдиците.

 

Една банка не може да бъде ограбена, освен ако някой не разбие трезора, нещо, за което има обвинения към някои от акционерите на банката, или ако не се раздадат необезпечени кредити. 

Не знам какво се очаква повече от този доклад, освен изводът, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което са назначили. В английския хумор има една закачка, че единственият начин да ограбиш банка е, като я купиш.

 

Ако общественият интерес е такъв, че трябва да се знае още повече за несъстоятелността на банката, смятам, че не с популистки лозунги, а с промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката налична информация в КТБ, която да покаже кой е участвал в разграбването на банката. Ако договорът бъде нарушен, разследващата фирма може да предяви претенции към другата страна на договора.

 

Ако се прецени, че общественият интерес надделява - няма пречка за това. Другият риск е изводите от доклада да създадат допълнителни пречки пред качествената работа на синдиците по възстановяване на средствата. За съжаление парите, раздавани от КТБ и харчени през свързани фирми, отдавна са извън патримониума на банката.

Много сериозен професионален доклад за КТБ

Освен че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли - целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”, коментира Румен Гечев от БСП. Той допълни, че българските правораздавателни институции имат цялата информация за това кой е получавал кредити и при какви условия и е необходимо да започнат наказателно преследване.

Гечев посочи пример с охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв., който получава кредит от над 10 млн. лв. за развиване на бизнес дейност. В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка. Друг пример - фирма се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн. лв. кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение”, каза той.

 

ДПС  настоява за оповестяване

на доклада на британската компания „Аликс Партнърс", заяви депутатът от движението Йордан Цонев. Ако предложението събере подкрепа, докладът може да стане обществено достъпен до две седмици. "Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи", посочи Цонев. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

П. Кумчев

П. Кумчев

25.02.2016 | 16:46

Каквото сте поръчали, това са ви написали! Естествено, че ще е секретно, за да не стане гаф и да се промъкне информация за истинските виновници за кражбата на века!

Отговори
0 0
байчо

байчо

25.02.2016 | 16:21

Какъв закон бе? На мафията ли? Да следваме посланието на Слави Трифонов.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?