2374

Финансов хаос: Уолстрийт се срина при отварянето си

Двумесечното възстановяване на капиталовите пазари изглежда изчерпано

Основните индекси на Уолстрийт отвориха петъчната търговска сесия със сериозен спад, като индексът "Стандард енд Пуърс" 500 е напът да прекъсне четириседмичния се растеж, а борсата като цяло да загуби летния си импулс за растеж, съобщи Си ен Би Си.

Промишленият индекс "Дау Джоунс" падна с 245.66 пункта или 0.72% до 33 753.38 пункта.

По-широкообхватният "Стандард енд Пуърс" 500 загуби 45.18 пункта или 1.05% до 4238.56 пункта.

Високотехнологичният "Насдак" се срина с 210.46 пункта или 1.62% до 12 754.88 пункта.

За седмицата "Стандард енд Пуърс" 500 пада с 0.82%, "Насдак" - с повече от 2%, "Дау Джоунс" се покачва с 0.14%.

На този фон доларът поскъпна спрямо основните си конкуренти, докато цените на петрола се понижиха, тъй като търговците оцениха риска от евентуална световна рецесия. Цените на газа в Европа се повишиха след рекордно ниските стойности в четвъртък, тъй като войната в Украйна оказва влияние върху доставките.

Биткойнът поевтиня с повече от 8%, тъй като инвеститорите избягваха рисковите активи.

Двумесечното възстановяване на капиталовите пазари от най-ниските нива през юни изглежда е изчерпано, съобщи АФП.

"Акциите най-вероятно ще се борят за посока до края на лятото, тъй като Уолстрийт все още не е сигурен с това колко агресивен ще бъде Фед през септември", заяви анализаторът на платформата за търговия OANDA Едуард Моя.

Патрик О'Хеър, анализатор в "Briefing.com", заяви, че неотдавнашното рали се дължи на това, че пазарът "възприема убеждението, че няма да се наложи Фед да стане прекалено рестриктивен в паричната си политика, преди в крайна сметка да премине към облекчена позиция".

Повишенията бяха постигнати в условията на редица проблеми, които предизвикаха безпокойство заради напрежението между Китай и САЩ, войната в Украйна, затрудненията във веригата за доставки и екстремните метеорологични условия в по-голямата част от северното полукълбо.

Федералният резерв на САЩ и други централни банки започнаха да повишават лихвените проценти, за да овладеят нарастващата инфлация, но тези увеличения до голяма степен бяха включени в цените на фондовия пазар през първата половина на годината, когато акциите се сринаха.

Така че мрачните облаци на икономическия хоризонт означават, че централните банки може да не се нуждаят от толкова рязко повишаване на лихвите, както смятаха много инвеститори, което предизвика възстановяване на акциите.

Изявлението на политиците и коментарите на шефа на Фед Джером Пауъл след заседанието на управителния съвет миналия месец подсказаха, че те може да обмислят забавяне на темпа на повишаване на лихвите, тъй като икономиката се забавя.

Това беше последвано от спад на инфлацията, който повдигна пазарите.

Но имаше натиск за понижение, след като протоколът от последното заседание на Фед показа, че политиците са решени да продължат да вдигат разходите по заемите, докато цените не бъдат овладени.

Неотдавна няколко високопоставени лица също така потвърдиха необходимостта да продължат да затягат паричната политика, за да намалят инфлацията от четиригодишните върхове, и поляха със студена вода надеждите за евентуално намаляване на лихвените проценти през новата година.

Сега всички погледи са насочени към симпозиума на централните банкери следващата седмица в Джаксън Хоул, Уайоминг, където ще говорят финансовите ръководители и централните банкери, като цялото внимание е насочено към изказванията на Пауъл.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Финансист

Финансист

19.08.2022 | 23:41

“Финансов хаос: Уолстрийт се срина при отварянето си” … с тази разлика, че нито се срина, нито имаше хаос и беше надолу 1%!!! Лъжливи заглавия за повече кликове. Това е Марица.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?