46

Финансист с добра новина за домакинствата с кредити

Ще виждаме едно плавно повишаване на лихвите по кредитите, за да се балансира инфлацията. Периодът на повишена лихва и инфлация вероятно ще бъде по-дълъг. Това заяви пред NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

"Навлизаме в много трудни времена и хората трябва да си направят сметка. В последните години съотношението между кредити и депозити е около 70%. Парите, които сме спестили, вече са раздадени като кредити. Ще трябва банките да дават средства, които те са заели. Така че може да очакваме плавно повишаване на цената на новия кредит”, обясни Хампарцумян.

"Нека не забравяме, че инфлацията работи в полза на кредитополучателите. Тоест намалява тежестта на основното задължение. Яде главницата". Така Емил Хърсев пък коментира въпроса дали заради инфлацията домакинствата с кредит ще плащат повече.

"Тъй като сме вързани с еврото, което евентуално ще въведем, в Еврозоната има една много важна спирачка за рязкото повишаване на лихвите и това е задлъжнялостта на Южна Европа – като държави. Така че виждаме едно относително плавно повишаване на лихвите, за да се балансира инфлацията. Вероятно обаче периодът на повишена лихва и инфлация ще бъде доста дълъг", заяви от своя страна банкерът и председател на Български форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

По думите на Хампарцумян за ипотечните кредити има инструменти, с които месечните вноски да станат поносими, когато лихвите тръгнат нагоре. "Не убиваш кокошката, която снася златни яйца. В България кредитите са за период около 30-35 години, което означава, че човек в рамките на един трудов живот може да изплати това, което е взел. В Швейцария например ипотечните кредити са 100-годишни и се наследяват".

"Депозитите нарастват бавно, защото имаме облагане на наличностите над определена сума. Това е данък върху капитала, върху спестяванията. Но с този процес на увеличаване на лихвите – предполагаме, че постепенно ще отпаднат таксите върху наличностите", подчерта Хърсев.

"Има натрупан много опит в толкова страни, които са преминали от плаващ курс, какъвто не е случаят с България, към една стабилна валута каквато е еврото. Това внушение, че ще има закръгляне на цените нагоре, не е вярно. И да има такова нещо подобно, то ще трае само два месеца и търговците, които го правят, скоро ще разберат, че не върви", категоричен е финансистът.

По думите на Хампарцумян страната ни ще има само дивиденти от въвеждането на еврото. „Винаги ще има носталгия по националната валута“, каза Хърсев. Той обясни, че винаги има първоначален скок. „Но на другия ден ще се разбере, че това не работи и нещата ще се успокоят. Максимумът, които се е наблюдавал при подобрен скок, е около два месеца и след това цените си идват на пазарните нива“, каза Хърсев.

"Еврото е една геополитичекса котва, която ще ни държи в ЕС и НАТО, ако хората изберат някой като Костадин", каза Хампарцумян.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?