46

Фермери ни носят пържолите за Коледа до вратата

Отчаяни фермери са готови да носят свинско месо от близо 400 км до адрес в Пловдивско само и само да спасят бизнеса си и да запазят работниците. От няколко дни кметовете на общини край Пловдив получават писма от свинекомплекси с молба да им намерят кандидат-клиенти. Един от тях е Вихрен Димитров, изпълнителен директор на "Свинекомплекс Голямо Враново Инвест" АД в община Сливо поле, край Русе. Той е разпратил писмо, което звучи като зов за помощ,  до кметовете на всичките 266 общини в страната. В това до кмета на "Родопи" Пламен Михайлов фермерът моли за съдействие, като предлага доставка на трупно българско свинско месо на цена 4,80 лв. с ДДС на килограм. По този начин ще се скъси търговската верига, която прави месото скъпо за крайния потребител, а в същото време обрича производителите на фалит. 

"Спасението на българското свиневъдство е и във Вашите ръце! Изправени сме пред масови фалити и пред угрозата да оставим хиляди хора на улицата, без работа. За да можем да спасим българското свиневъдство и за да могат гражданите на нашата родина да консумират истинско и здравословно месо, ви умоляваме да уведомите всички жители на вашата община, че ние, свиневъдите на България, сме в състояние да доставим до всяка точка на страната българско свинско трупно месо на цени от 4,80 лв. с ДДС на килограм. Нека кметовете на населените места изготвят списъци на желаещите граждани", се казва в писмото.

"Наистина сме поставени в ситуация на оцеляване, а писмото ни звучи като зов за помощ. Това не е търговска операция, а го правим, за да спасим фермите и работната ръка", обясни пред "Марица" Вихрен Димитров. И допълни, че в ЕС има свръхпроизводство на свинско месо. След като Китай затвори границите си, в Германия има огромно количество месо, а местните фермери са принудени да оцеляват и заради високата цена на зърното, което от 250 лв. за тон скочи на 500 лв. за тон. Димитров е категоричен, че имат логистика и доставка на прясно месо с всички необходими документи за качество, от Северна България до Пловдивско не е проблем за свинекомплекса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ха дано

Ха дано

03.12.2021 | 16:06

Но надали някой ще ми остави пържолите пред вратата ей тъй. Не ми се верва.

Отговори
3 1
Може. може

Може. може

03.12.2021 | 17:04

В Билла днеска имаше невероятен пресен обезкостен свински врат на 5,60 лв/кг. А знаем, че Билла съвсем не е от евтините магазини...

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?