Следвайте ни

Евтино гориво: Заредете в Одрин, ако сте на шопинг

Преди да тръгнете за гръцките плажове обаче, напълнете резервоара догоре в бензиностанциите под тепетата

viber icon

Докато една част от българите правят шумни акции в София срещу високите цени на горивата, други са решили проблема по друг начин ​- комбинират шопинга по молове и пазари в Одрин със задължително посещение на турска бензиностанция. По данни на сайта fuelo.net  литър бензин А95 в комшийската страна излиза с 25 стотинки по​-евтино, а дизелът ​- с 45 стотинки . В България най-масовият бензин струва  около 2.25 лева, а дизелът е още по-скъп  ​- 2.30 лева за литър.  Пропан​-бутанът  в съседската държава е 48 стотинки, а у нас почти двоен - 98 стотинки. Така хората, които често  отскачат до Одрин да пазаруват евтини  дрехи, обувки, перилни препарати и храни,  ползват и тамошните бензиностанции.  Най-активни са хората от Пловдив, Пазарджик, Кърджали.

За съжаление, съвсем не на сметка излизат българите, на които им се налага да заредят резервоара в Гърция. Покрай летните почивки на Бяло море, нашите туристи гледат да минат границата с пълен резевоар. А95  в Гърция излиза с цял лев по-скъп, дизелът е 2,83, а газта - 1,66 лева.

В петък миналата седмица в София отново имаше протест срещу високите цени на горивата. Недоволството започна с подарък за премиерския рожден ден ден по-рано ​- торта и туба бензин. Според активистите пред Министерския съвет от началото на годината горивата са поскъпнали с 30 стотинки на литър и това сериозно обърква финансите както на работещите, така и на пенсионерите. Това наистина е така, но с точност само за А95, въпреки че през последната седмица има тенденция да  пада. Посрещнахме Нова година с цена на бензина под 2 лева ​- 1.94 лева. Дизелът пък беше 2,15 лева, а пропан​-бутанът - 0.91 лева.

Протестиращите в столицата поискаха премиерът да се намеси и на пазара на горива и да спре спекулата. Обещаха, че следващия път акциите ще са на много места из страната.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мечо пух

Мечо пух

17.06.2019 | 15:04

По добре да отидем до Багдад. Там със сигурност ще заредим евтино. Може и някое евтино рпг за самоотбрана от селски пръчки.

Отговори
7 2
Богданов

Богданов

17.06.2019 | 13:56

Къде ги видяхте тези цени за газта (пропан - бутан) от 0.48 лв., като в Одрин газта е 1.26 лв. за литър. Дори и проста справка в fuelo.net показва разликата!

Отговори
9 1
Иванов

Иванов

17.06.2019 | 13:23

Преди 5 дни, се върнах от Гърция. Аз карам Дизел екто 2.63 лв. В Гърция Дизела е 1.34 Евро по 1.96 равно на 2.62 лв. Но при разход на уреда 5 на 100км. колата ми свали разхода с гръцкия дизел с близо литър?? Качество? И така проста сметка показва, че горивата в Гърция по своето качество излизат по евтино??? Факт

Отговори
16 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?