Следвайте ни

Евтиния като по соца на морето, нощувка със закуска пада до 18 лв.

viber icon

Ко​ронавирусът освен многото притеснения ни донесе и една добра новина - тези година ще имаме евтино море, което не сме виждали от времето на соца. Шезлонгите и чадърите ще са почти без пари, а цените на нощувките по Черноморието падат драстично и ще са достъпни за всяко българско семейство.  

Малките хотели и къщите за гости отварят още на 13 май, след 2 месеца суша. Новината потвърди официално вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. От тази дата отпада и нейната заповед за ограничаване на пътуванията на българи в чужбина и обратно. Официалният старт на летния сезон 2020 ще бъде на 1 юли, но месец по-рано плажовете ще бъдат готови за родните летовници.

Офанзивата с оферти за летни почивки обаче тръгна далеч преди края на извънредното положение. Съдейки по рекламните съобщения на хотелите, те са убедени, че в близките дни непосредствено след 13 май могат да посрещнат първите си гости. С две думи, офертите им изглеждат така: евтини, но рискови. Цените за старта на сезона наистина са по-ниски от лани ​- олинклузив за двама и дете до 12 години тръгва от 56 лева, а нощувка със закуска в Приморско е 18 лева. Проучване сред бранша показа, че битката за клиенти ще донесе невиждани отдавна цени. 47% от хотелиерите са посочили, че свалят цените занапред, поне докато не видят какъв ще е интересът към морето в особената пандемична ситуация.   За сметка на това обаче  анулации се правят по-трудно и срещу сериозна удръжка.  

Неголям комплекс „Созополи Стайл” в Созопол, съвсем наблизо до къмпинг Градина, ще посреща на база олинклузив лайт първите си гости на цена на студио за двама души и дете до 12 години за 56 лева. След 12 юни храноденът за тримата става 114 лева, а в пик сезона - 172 лева. Отсега могат да се резервират дати до 20 септември, но безплатна анулация няма. Удържат се 30% от преведената сума, ако туристите се откажат 30 дни преди резервираните дати. Ако клиентът анулира своята резервация от 30 до 15 дни преди пристигане, се удържа неустойка в размер на 50%. Суми по платени резервации в срок, по-кратък от 15 дни преди пристигане не се възстановяват, независимо от причината, предупреждават от хотела.

Популярната платформа booking.com също се опитва да въведе общи правила за анулиране на резервации. Така повечето морски хотели имат няколко цени, в зависимост от опциите за анулиране на резервацията. Най-тънката цена се осигурява без никаква възможност за безплатна анулация месец преди датата. Малко по-висока е сумата за почивка, когато имате възможност за отмяна до 14 дни преди датата. И още по-висока - ако отмените почивката в последния момент. Ще бъдете таксувани само с цената на една нощувка. За резервации, направени след 6 април 2020 г., ви съветваме да вземете предвид риска от COVID-19 и свързаните с него  мерки. Ако не резервирате гъвкава цена, може да нямате право на връщане на пари, съветват от сайта.

В момента може да се резервира 7-дневна почивка в Слънчев бряг в началото на юли за 366 лева. Хотелът е луксозен и сега е на промоция от над 30%.  113 лева пък търси хотел „Левтери” в Приморско за три нощувки със закуски за двама. Или на ден се падат малко над 18 лева на човек. Това обаче е офертата за настаняване до 30 юни, и то закупена чрез сайт за колективно пазаруване.  

Наблюдателите на туристическия пазар смятат, че тази година ще е различна откъм клиентски нагласи. Хората ще избягват големите хотели и олинклузива и ще се насочват към малки, семейни бази, където струпването на много  хора може да бъде избегнато. На небивал интерес ще се радват вили и къщи под наем, предимно в планината. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Tommy

09.05.2020 | 18:04

Nikoga ne gubete nadezhda, ne se otchayvayte... Kralichata. Po koe vreme blaga duma sa ni kazvali. Losho, che sme se rodili i pogubili v Balgaria.

Отговори
0 0

Ако

09.05.2020 | 09:01

ще 18стотинки да е цената туристи през крив макарон

Отговори
3 0

АСЕН ИЛИЕВ

09.05.2020 | 01:44

ВСЕ НА БАНИЦАТА МЕКОТО И НА РАБОТАТА ЛЕКОТО! П СЕТА, ЩЕ ПУКНЕТЕ ОТ ГЛАД :)

Отговори
6 0

Gost

09.05.2020 | 00:05

Евтиния си бе, за чужденците - чехи, поляци. немци... Ходиха в Турция и на морето на евиния плаж продаваха, тениски по 25 лева, рокли по 30 лева, а заплати 100 лева. Сега е много по-добре защото си свободен и граници отворени. Полякините се кълчеха, играеха, плюскаха по ресторанти, а българи отвън се наслаждаваха. Хубавото бе, че бяхме млади, а днес както заглавие четем.. Кралицата.. Войната покоси всички. Ковит, кой, кой посегна към Човечеството...

Отговори
3 6

Кънчо Пут. ДЕРОВ, мераклия

08.05.2020 | 20:32

ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА (как беше на латински: "Еври Фрог ..."май е ингилизки, нейсе!) През "СОЦА" Вяро, 'ората си гедаха работата, нямаше т'ва-он'ва, "... С Тебе На Море, йе, йе, йе!" Текезесарът си текезесираше ЗЕМЯТА, Пролетарият си пролетираше ИНДУСТРИЯТА, хранеха ни, произвеждаха, за разлика от РежимаБоБоТРИ - Четири. Дето младите даже без да "знаят езика" се изнизаха през Терминал Две - Три, за да може борчовете да се изплащат от ТВОИТЕ внуци, не от техните. На море С КАРТА пускаха само Творческа Интелигенция, Чантаджии, Чиновници и Сановници. Оперни Звезди. Тук-таме и Оперетни, и дори Балерини, ама само които са ПОСЛУШНИЦИ

Отговори
6 6

Кънчо Пут. ДЕРОВ, мераклия

08.05.2020 | 18:33

Погрешно заглавия, како! "Евтиния като по соца ..." издава, че си минавала права под масата по онова време (о, не, била си в течно състояние!) = КАКВИ 172 ЛЪВА ЗА "ХРАНОДЕН" ЗА ДВА И ПОЛВИНА КЛИЕНТИ МА, К'ВИ ПЕТ ЛЕВА? Ний трева не пасем! Месечната пенсийка е 200 двеста лъва - те ги искат за храноден, кис-кис, нека ги искат! "АНУЛАЦИЯ" няма в Език Свещен, излъгали са те в ПУ-то; думата е "анулиране", или по Нашенски фъф Филибето = ОТКАЗВАНЕ. Капиш? Така че =АНУЛАЦИрай ме тоа път, мерсиме.

Отговори
15 1

Кънчо Пут. ДЕРОВ, мераклия

08.05.2020 | 18:48

'СВИНЕТЕ, колега Порязова, ама като ти гледам снимчицата -бая привлекателна е- мяза ми сякаш си БЛОНДИНКА ИСТИНСКА мари, не изрусена? Не като г-ца Директорка "Артистическа" на Пловдив'2019 (бъдещата заплатаджийниоца Пловдив'2222). Ако е истина, към официЯлното марицино представяне да беше си сложила я телефонния номер, я ЕМейла (оти язе не съм тъдявашен, та ако знаеш някоя да подавнува ... а? А?)

Отговори
4 0

Кънчо Пут. ДЕРОВ, мераклия

08.05.2020 | 20:19

Бидейки възпитаничка на МАКРОикономика, ПУ (следователно над дребнотемието на МИКРОикономиката, над подробностите) Вяра стеснително пропуска, че в 171 лева "храноден" ол-инклузивът не може да не включва, пърдом, инклузирВа Шведски Сандвич=ТРОЙКА лично от г-ца Ангелкова, следобеден МАСАЖ. Ура!

Отговори
5 0

Кънчо Пут. ДЕРОВ, мераклия

08.05.2020 | 18:22

Олий, колко интиресно! Веднага са втурвам към Родното Черноморие, ПОДОБРЕНОТО, даже бетонираното! Ша си купя имот даже - ф таа безработица к'во друго ни остава - ша са плацикаме ф чорбата от ФАСОВЕ.

Отговори
7 1

Pete

08.05.2020 | 15:37

Сега да ги видим. Благодаря отивам в Гърция

Отговори
15 2

ДОК

08.05.2020 | 15:27

Мерси боку!

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?