49

Евтина "Гражданска отговорност": Плащаш сега, получаваш след два месеца

Треска за евтина Гражданска отговорност настана сред шофьорите. Застрахователните компании им дават възможност да сключат полицата сега, на ниски цени, а тя да започне да важи след два месеца.

Както „Марица” вече писа, цената на Гражданската неочаквано падна през март с около 30 лева не по пазарна логика, а заради ценова война между застрахователите. Тези с малък пазарен дял свалиха тарифите, за да могат да привлекат повече клиенти. Подбивът обаче подейства с ефекта на доминото и една след друга всички дружества намалиха цените. Отвсякъде валят отстъпки и за онлайн плащане /до минус 10%/ или пък още по-ниски тарифи, когато се комбинира Гражданска с Каско например. Новият трик за набиране на широка клиентска база сега е „плащаш сега, ползваш след два месеца”.

В момента на  пловдивски лек автомобил с обем на двигателя до 1800 кубика може да се сключи застраховка в широки граници - от 209 лева до 290 лева. Свалянето на цените на Гражданската е най-бързият начин една компания да увеличи пазарния си дял, тъй като шофьорите не се интересуват с коя компания сключват договор, а на каква цена. Намалените цени обаче важат за масови автомобили и примерни водачи. Обичайните оскъпявания за млади шофьори с малък стаж зад волана, автомобили с десен волан или автомобилисти с нарушения на пътя остават.

"Миналата година в началото на април сключих Гражданска за 232.16 лева", разказа собственик на автомобил, който изкъсо следи разходите по колата си. Той ползва услугите на застрахователен брокер и така се застрахова по възможно най-ниската тарифа. Тази година на 3 април задължителната полица му излязла едва 203 лева. Месец по-рано обаче за същата кола и същия шофьор тарифата бе 234 лева, посочи за „Марица“ голям застрахователен брокер, който оперира и в Пловдив.

Цените на задължителната автополица бяха задържани изкуствено, дори паднаха в първата година на ковид пандемията заради затварянето на големите градове, хоум офиса и по-малкото пътувания. Това респективно означаваше по-малко изплатени щети от компаниите при застрахователни събития. През 2021 г. цените поеха курс нагоре, но брокери твърдят, че това не е поскъпване, а просто връщане към нормалните ценови равнища. Показва го и примерът със собственика на автомобил по-горе, който бил приятно изненадан от евтината Гражданска. Важно е да се уточни обаче, че той е изряден шофьор, без нарушения на пътя и ползва всякакви възможни отстъпки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Драйвър

Драйвър

11.04.2022 | 15:48

Еййй - една ефективно полезна статия.

Отговори
11 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?