49

Еврозоната неочаквано избяга от рецесия

Автор: Борислав Андонов, инвестиционен посредник - Юг Маркет ЕАД

 

Българските пазари се повишиха тази седмица, като най-голям ръст бележи BGBX40, който се покачи с малко над 2%. SOFIX се покачи с малко под 1.5%, като най-печеливша беше Шелли Груп, която беляза скок от 24%. След нея се нареди Софарма с повишение от 20%, следвана от Химимпорт. Най-печелившата компания за седмицата бе Синергон Холдинг, която се покачи с над 50% и помогна на индекса BGBX40 да завърши седмицата положително. BGREIT остана слабо променен през седмицата, като голямо повишение отбеляза Фонд за Недвижими имоти България, който се покачи с малко над 2%.

На американските пазари седмицата завърши с различно представяне на основните индекси, повлияно от положителни отчети за приходите и икономически данни. Докато S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови върхове, индексите с малка капитализация претърпяха загуби, което доведе до малък общ напредък. През януари S&P 500 се повиши с 1.6%, а индексът Russell 2000 с малка капитализация се понижи с близо 4,0%.

Сезонът на отчитане на печалбите

за четвъртото тримесечие, белязан от публикации на известни технологични гиганти, изигра значителна роля в оформянето на пазарните движения. Спадът на пазарите в сряда, предизвикан от по-ниски от очакваните печалби на Microsoft, майката на Google Alphabet и производителя на чипове Advanced Micro Devices, беше частично компенсиран в четвъртък с положителни изненади за печалбите от Amazon.com, майката на Facebook Meta Platforms и Apple.

Заседанието на Федералния резерв в сряда повлия значително на пазарните настроения. Докато краткосрочните лихвени проценти останаха непроменени, коментарите на председателя на Фед Джеръм Пауъл след срещата омаловажиха вероятността от намаление на лихвените проценти през март, което доведе до намалени пазарни очаквания от 47,7% на 20,5%. Стабилният доклад за работните места от петък, разкриващ добавянето на 353 000 неселскостопански работни места през януари, допълнително

намали надеждите за намаляване на лихвите.

Други положителни показатели на пазара на труда включват увеличение на средните почасови доходи и увеличение на отворените работни места до 9,03 милиона през декември.

Производственият сектор показа признаци на подобрение, като януарските показатели за фабричната активност надминаха очакванията, което предполага най-добрия темп на растеж от септември 2022 г.

В Европа индексът STOXX Europe 600 приключи седмицата с минимални промени. Основните фондови индекси бяха в различни посоки, като френският индекс CAC 40 се понижи с 0,55%, германският DAX отчете загуба от 0,25%, а индексът FTSE 100 на Обединеното кралство се понижи с 0,26%. За разлика от тях италианският FTSE MIB отчете ръст от 1,11%.

Доходността на 10-годишните немски държавни облигации се доближи до 3-седмично дъно, но в крайна сметка, завърши седмицата близо до първоначалното си ниво. По подобен начин доходността на държавните облигации на Обединеното кралство и Италия намаля през седмицата, като леко се възстанови в петък, за да приключи седмицата с незначителни повишения.

Икономиката на еврозоната неочаквано избегна рецесия през последното тримесечие на 2023 г., като брутният вътрешен продукт (БВП) остава непроменен в сравнение с предходните три месеца и показва ръст от 0,1% спрямо година по-рано. Испания и Италия допринесоха за тримесечните експанзии, компенсирайки свиването в Германия.

Инфлацията в еврозоната продължи да се забавя,

като основният темп намаля до 2,8% през януари от 2,9% през декември. Основният процент, с изключение на променливите фактори, също се понижи до 3,3%.

Банката на Англия задържа основния си лихвен процент на почти 16-годишен връх от 5,25%, но намекна за възможността за намаляване на лихвения процент, отхвърляйки предишното си предупреждение за потенциални повишения на лихвените проценти. Гуверньорът Андрю Бейли подчерта необходимостта от доказателства, че инфлацията трябва да продължи да пада до целта от 2%, преди да се обмисли намаляване на лихвите. Въпреки това той призна промяна в перспективата, като наблегна на въпроса колко дълго трябва да се запази настоящата позиция.

Положителните признаци на жилищния пазар в Обединеното кралство предполагат потенциална стабилизация, водена от намаляващите лихви по ипотечните кредити. BoE отчете увеличение на нетните одобрени ипотечни кредити за покупки на жилища през декември до шестмесечен връх. Освен това индексът на цените на жилищата на Nationwide Building Society надмина очакванията през януари, като се повиши с 0,7% от декември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Русороб

Русороб

10.02.2024 | 02:06

Е тъпият ти бустеризиран мозък,глурак.Повярвай,че ако Русия плащаше за пропаганда тук ти нямаше да си жив.СМАЧКАН ЦЕНТАДЖИЯ!!!

Отговори
1 0
Проклета

Проклета

10.02.2024 | 02:04

Да е еврозоната!

Отговори
1 0
Напълно очкавано за нормалните хора

Напълно очкавано за нормалните хора

07.02.2024 | 13:54

Неочаквано - за хибридните русороби!

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?