49

Еврото става на 20 години, българите му се мръщят

Тази година еврото закръгля юбилей - става на 20 години. Ако всичко върви по план, на 22-рата му годишнина, през 2024-а, и България ще замени лева с единната европейска валута. Новата власт категорично даде заявка, че това ще се случи без отлагане.

По стечение на обстоятелствата, но не специално за влизането на България в Еврозоната, еврото през 2024 г. ще бъде с нов дизайн. Така че ще ни се наложи да свикваме с изцяло нови пари. Това е първият случай от създаването на еврото досега, в който

банкнотите ще претърпят пълна промяна в дизайна.

Предишните промени бяха по-скоро технически, като основната част от тях бяха насочени към подобряването на сигурността и защитата от фалшификации.  

Досега всички банкноти от всички номинали имаха изобразени врати на лицевата страна и мостове на гърба. Символите не са случайно избрани - вратите символизират европейския дух на откритост и сътрудничество, а мостовете представляват общуването между хората в ЕС и между Европа и останалия свят.

По-паметливите си спомнят, че родилните мъки покрай еврото продължиха цяло десетилетие, докато на 1 януари 1999 г. то официално е въведено. Само че е невидимо. Цели три години еврото се използва единствено за счетоводни цели и електронни плащания. Евромонетите и евробанкнотите са пуснати в обращение на 1 януари 2002 г., когато в 12 страни от ЕС се извършва най-голямото в историята преминаване от една валута към друга. Към момента еврото се използва от 340 милиона европейци и според данните на ЕК валутата се подкрепя от 4/5 от гражданите на страните в Еврозоната. А останалите? Както и в България, останалите се опасяват, че след въвеждане на еврото цените ще хвръкнат - най-малкото заради закръглянето нагоре.

Според проекта на Националния план за въвеждане на евро в България  властите ще изберат сценарий без преходен период, т.е. датата на приемане на еврото съвпада с въвеждане на еврото като официална разплащателна единица у нас.

През първия един месец от деня на въвеждането на единната европейска валута в България

левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно,

като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. включително, левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. След изтичането на този месец еврото ще остане единственото законно платежно средство в България. Това обаче не важи за разплащателни сметки, депозитни сметки, текущи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки по банките ни. Те ще бъдат безплатно и автоматично превалутирани веднага. Тоест, още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат или ПОС устройство, или в офис на банка.

Цените по магазините за известно време ще бъдат обозначени по два начина - в евро и в лева. Но през преходния едномесечен период януари-февруари 2024 г. ще можем да си купуваме хляб и кисело мляко с левчета, но рестото задължително ще получаваме в евро. И точно за да се избегне спекулативното закръгляне нагоре с цените, Министерството на икономиката и/или Комисията за защита на потребителите ще трябва предварително да проучи цените на най-често консумираните хранителни продукти, основни стоки и често използваните услуги една година преди въвеждането на еврото. А след това да следи тяхното изменение заради спекулации в срок от една година. Данните ще бъдат публични по сайтовете на една от двете институции.

И все пак - какво показва статистиката на другите държави, въвели еврото доста преди нас? Официално в резултат от смяната на националната с европейската в Естония дългосрочният ефект върху инфлацията е 0.3%, в Словакия - 0.25%, а в Малта - 0.2%. За скептиците у нас трябва да отбележим още, че

превалутирането ще става по фиксирания курс между лев и евро 1.95583

и всеки с калкулатор на място в магазина ще може да пресметне дали всичко е точно. И после да „накисне” търговеца пред Комисията за защита на потребителите например.

Досегашните нагласи обаче показват, че любовта между българите и еврото съвсем няма да е от пръв поглед. В социологическо изследване от октомври 2021 г. стана ясно, че 58% от сънародниците ни не подкрепят въвеждането на европейската валута. Оптимисти и без притеснения са 21%, а други 21% нямат мнение по темата.

Как ще изглеждат новите европари?

Кой обаче ще реши как да изглеждат новите европари? Процесът ще е дълъг. ЕЦБ ще се допита до различни фокус групи от всички държави от Еврозоната. След това експертен съвет, в който ще има по представител от всяка страна от Валутния съюз, ще представи съкратен списък от визуални теми, които биха могли да присъстват върху новите банкноти и монети. На тази база ЕЦБ има намерение да се обърне към обществеността с покана гражданите да изразят мненията си по краткия списък от теми. Ще последва конкурс за дизайн на новите банкноти, след който ЕЦБ отново ще се консултира с обществеността. Окончателното решение ще бъде взето от Управителния съвет на институцията

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Хайл

Хайл

25.01.2022 | 08:43

В момента в който в България се приеме еврото означава 4 кратно ОБЕДНЯВАНЕ на българина-киселото мляко от 1 лв става 1 евро-два пъти по скъпо,заплатите от 1000 лв ще станат 500 евро-пак два пъти обедняване...никой няма да приравни заплатата 1:1 с еврото а само цените.защо няма референдум да видим народа дали иска еврото...НЕКА КАЖЕМ "НЕ" НА ОБЕДНЯВАНЕТО...никой да не се опитва да ме оборва защото с очите си видях как ревяха французи,немци и белгийци че обедняха

Отговори
1 0
Евров

Евров

23.01.2022 | 20:08

А с кеша под дюшеците какво ще стане? Май ще горят.

Отговори
0 0
Хайл

Хайл

25.01.2022 | 08:45

Ти за кеша под дюшека мислиш но не мислиш че обедняваш драстично

Отговори
0 0
И пенсионерите се мръщят на НОИ

И пенсионерите се мръщят на НОИ

23.01.2022 | 17:01

https://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
3 2
Батко

Батко

23.01.2022 | 12:07

Покупателната способност на еврото намалява с всяка година. ЕЦБ печатат луди пари!

Отговори
7 8
Чичко

Чичко

23.01.2022 | 14:28

Имах стари евраци, подарени ми от Стария, мислих че някои са изтекли, деноминирани, като нашите левчета ама ги обмених всичките, важат! Обминих ги до кръговото на Васил Априлов, в един вход, килера го направели чендж бюро, пробутами стари, скъсани левчета, аз му благодаря, ония ме гледа лошо с подозрение!

Отговори
1 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?