Следвайте ни

Европроекти в Пловдив за 38 млн. лева чакат зелена улица

viber icon

Проекти, спасени от новата градска управа, чакат за одобрение от управляващия орган в МРРБ за финансиране в размер на 38 млн. лева.  Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев се надява общината да получи картбланш до август, за да могат фирмите да започнат работа през тази година. 

Парите ще дойдат по оперативна програма "Региони в растеж". През 2015 г. Пловдив беше одобрен за инвестиции в размер на 81 млн. лева, но за петте години бившите местни управници успяха да защитят обекти само за 53 милиона. Проектите се доработваха след изборите, в края на 2019-а, за да не се изтърве безвъзмездната финансова помощ от ЕС.

Част от търговете вече са обявени при изключително голям интерес. Над 40 кандидати искат да спечелят поръчките.  Свежи пари се чакат в инфраструктурата в квартал "Гладно поле", която според интегрираните планове е определена за икономическа зона. Инвестицията  в ремонт и  изграждане на улици  в този квартал  е над 11 млн. лева. Сред тях е продължението на "Богомил" до бул. "Санкт Петербург", с нетърпение очаквана от бизнеса, който има офиси в тази зона, и реконструкцията на ул. "Лев Толстой".

Тръжната комисия в общината до две седмици ще класира петима изпълнители за пет жилищни блока, които ще бъдат санирани за 3,5 млн. лева.  Приблизително толкова средства са предвидени за изграждане на 70 социални жилища на ул. "Владая",  отново със средства по ОП "Региони в растеж". Теренът е отреден в "Столипиново". Подготвени са и критериите, по които ще се предоставят квартири на безимотни хора, многодетни и самотни без покрив. Общината обаче ще иска от наемателите да са регистрирани в бюрото по труда и да се обучават на занаят, ако са безработни. Ако имат деца, те да посещават редовно училище.

Голям наплив има за строеж на нова сграда на ДГ "Каменица"  в район "Централен" и разширение с още един корпус за пет групи в  ДГ"Зорница" в "Южен". С европейски пари ще се довършват уличните ремонти и благоустрояване в квартала между бул. "Марица юг" и "Кн. Мария Луиза", включително и за парка на пл. "Шахбазян". 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?