Следвайте ни

Европейската централна банка разколеба фондовите пазари

viber icon

Само седмица, след като американските пазари приключиха най-силния месец януари от 1997 г. насам, ценните книжа се представиха колебливо през изминалите пет дни. Това сложи край на поредицата от седмични повишения за пазарите в САЩ, благодарение на които основните борсови индекси се доближиха максимално до най-високите си стойности на всички времена.
В първата сесия за седмицата в сряда търговията бе диктувана изцяло от песимистичните настроения на инвеститорите. От една страна, основната причина за понижението на пазарите бяха по-слаби от очакваните резултати за фабричните поръчки в САЩ. От друга, силните разпродажби се дължаха на затварянето на дълги позиции и прибирането на печалби от пазарните участници. В резултат на това, в понеделник Wall Street регистрира най-пагубната сесия от началото на годината. Мечите настроения сред инвеститорите бяха подкрепени и от съобщението на рейтинговата агенция Fitch, според която съществува значителна опасност САЩ да изгубят възможно най-високия си кредитен рейтинг. Това би било факт в случай, че преговорите за повишаване на държавния дълг се провалят, както се случи през август 2011 година.

В средата на седмицата оптимизмът сред инвеститорите се възвърна, главно благодарение на силните корпоративни отчети за последното тримесечие на 2012 г. По данни на Thomson Reuters до момента от 301 компании, включени в индекса S&P 500 и обявили своите тримесечни резултати, 68% са надвишили прогнозите на анализаторите. Това е стойност, която е с 65% по-висока от средната за последната една година. Така, въпреки негативното начало на седмицата, фондовите пазари в САЩ успяха да заличат голяма част от загубите и да завършат търговията близо до най-високите си нива от последните 5 години.

В четвъртък обаче песимизмът отново се настани на Wall Street. С основна заслуга за пониженията на пазарите от двете страни на океана бе провелата се среща на Европейската централна банка и последвалото изявление на нейния председател. Според него, перспективите пред икономическата ситуация в еврозоната продължават да бъдат мрачни. Той заяви в четвъртък, че бизнес активността в региона трябва да се възстанови постепенно през 2013 г., но за момента рисковете за икономиките на страните членки остават значително високи. Марио Драги добави, че курсът на единната валута е от изключително значение за растежа и ценовата стабилност в региона. Според него ралито от последните дни е знак за завръщането на доверието във валутата от страна на инвеститорите. Драги обаче предупреди, че водената от него институция ще следи много внимателно валутните пазари с оглед на ефектите на курса на еврото върху инфлацията.

По време на заседанието си ЕЦБ заяви, че очакват инфлацията в региона да се понижи под предварително заложените нива от 2%. Според Марио Драги именно по-слабата икономическа активност и последното рязко поскъпване на еврото са сред основните причини за негативните перспективи пред инфлацията в еврозоната. За момента Европейската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0.75%.

Въпреки това, ако не бъде постигната заложената цел на инфлационните равнища за 2013 г., можем да станем свидетели и до ново понижение на основната лихва. Именно влошените икономически очаквания за еврозоната бяха основната причина за новата негативна сесия.
Въпреки разпродажбите обаче, S&P 500 се задържа над 1500 пункта, а индустриалният Dow Jones се намира в подножието на ключовите 14 000 пункта. Днес инвеститорите ще насочат вниманието си към данните за търговския баланс в САЩ, които ще бъдат определящи за посоката на пазарите в следващите дни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай