Следвайте ни

Европа във възход, САЩ в регрес в условията на дигиталния свят

Америка губи позиции по два от най-основните показатели - технология и бизнес

viber icon

Най-голямата икономика в света донякъде е в сериозен регрес. Новите лидери в бизнеса и технологиите са в Европа. Авторитетната американска агенция за проучвания „Coursera” публикува специален доклад от 50 страници, който касае състоянието на редица ключови сегменти в световен мащаб в началото на 2019 година (GLOBAL SKILLS INDEX). Информацията обхваща три основни направления, които според агенцията са ключови за бъдещето на всяка една национална икономика. Те засягат уменията и потенциала на човешкия ресурс в следните категории - бизнес, технологии, а и умения за работа в дигитална среда. Класацията не отразява текущото състояние на държавите, а потенциала им в бъдещите двайсетина години.

 


За пръв път САЩ остават извън първите 15 страни в световен мащаб, които биват определяни като „набиращи сила”, и изпадат до втората категория „потенциално конкурентни”. Що се отнася до възможности за бизнес развитие, Америка остава на 18-о място. Изоставането в категорията „потенциал за развитие на нови технологии” е дори по-сериозно ​- там Щатите са едва на 23 позиция. В последната оценявана от „Coursera” област ​- „ умения за работа в дигитална среда”, САЩ са на 16 позиция. По този начин най-голямата икономика в света е в групата на средняците за пръв път и по трите показателя в близо 20-годишната история на изследването.

 


Регресът на Америка обаче е белязан от възход за Европа. Старият континент е безспорен лидер във всяка една категория, като между 60 и 80% от страните в най-горната четвърт са именно оттук. Впечатление правят резултатите на Финландия, Швейцария, Австрия, Швеция, Германия, Белгия, Норвегия и Холандия. Тези осем страни присъстват неизменно във всяка от трите класации на първенците.

 

 

Високо ниво на умения във всяка една от категориите е резултат от сериозните инвестиции както на Евросъюза, така и на отделните държави в образованието и динамичните образователни системи, насочени към развитие на работната сила и предприемачество. Разбира се, тази тенденция също има определен регионален модел в самия континент. Държавите от Източна Европа изостават значително от тези в западната част.

 


Класациите подчертават, че САЩ трябва да инвестират повече в по-доброто развитие на квалифицираната работна ръка. В момента под 25% от американците имат знания или умения за висококвалифициран труд. При технологичните иновации Америка започва да изостава все по-видимо не само от Азия, а и от Европа. Последните 10 години голяма част от американските компании изнасят не само производството си в трети страни, но и отделите си по иновации и технологични разработки. Те подкрепят технологичните иновации, които ще поддържат конкурентоспособността на икономиката в световен мащаб. Това води до неминуемо свиване на разходите и икономия на средства, което пък прави крайните продукти по-достъпни за широкия потребителски пазар. Всичко това обаче има обратен ефект върху потенциала на човешкия ресурс.

 


Анализаторите на „Coursera” коментират, че голяма част от страните, които днес са на върха в съответните категории и в момента берат плодовете на дългогодишни усилия, сякаш са неглижирали нуждата от постоянна работа и развитие на човешкия ресурс в условията на дигиталния свят. Докато Европа традиционно винаги е смятала хората и техните възможности за най-ценния ресурс, то в Америка и Азия голяма част от страните, които към днешна дата са лидер в отделните сегменти, сякаш са се преориентирали изцяло към максимизиране на печалбите, за сметка на погледа в бъдещето.

 


Така например Япония попада в третата графа, определена от доклада като „в застой”, както що се отнася до възможности за бизнес развитие, така и изненадващо за мнозина ​- в сегмента „технологичен потенциал”. Още по-притеснителни за Страната на изгряващото слънце са данните, които класират островната държава на 49-о място, що се отнася до умения за работа в дигитална среда на населението, като така попада в последната графа „буксуващи” или бележещи регрес. Точно Япония е мястото, на което има най-големи разлики - под 10% от местните жители притежават много над средната експертиза, нужна за развитие в някоя от модерните дигитални професии, докато около 85% от японците (предимно живеещите в провинциалните райони) нямат никакви умения, които да задържат страната като един от технологичните и дигитални лидери в света.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?