1939

Европа дава до 20 000 лева безвъзмездно за киберсигурност

За малките и средните български компании

Българският бизнес вече може да кандидатства по втора програма по Плана за възстановяване и устойчивост за информационни и комуникационни технологии и киберсигурност. Бюджетът е 30.6 млн. лв. и парите могат да бъдат влагани за заздравяване на системите за сигурност. По случайност програмата тръгна вчера и съвпадна с хаоса покрай хакерската атака по институции и уебсайтове у нас.  

Финансирането е 100% безвъзмездно, насочено към микро-, малките и средните предприятия. Всеки проект може да получи минимум 3 и максимум 20 хил. лв. 

Предприятията ще могат да кандидатстват за въвеждане на ИКТ услуги и решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове и мобилни приложения, решения за оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси, както и за осигуряване на киберсигурност. 

Мярката е насочена към компании от почти всички сектори на икономиката, с изключение на „Селско, рибно и горско стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образования“, „Социални дейности“ и „Създаване и разпространение на информация“, които се финансират по други специални програми. 

Фирмите трябва да са регистрирани най-късно до края на 2019 г. Нетните им приходи от продажби за 2021 г. трябва да са, както следва: микро предприятие ≥ 41 000 лв., малко предприятие ≥ 82 000 лв., средно предприятие ≥ 123 000 лв.

Друго важно условие за кандидатите е те да не са се възползвали от сравнително подобната ваучерна програма по ОПИК за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии. 

Крайният срок за кандидатстване е 19 декември. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?