2374

"Евробарометър": 62% от българите са против въвеждането на еврото

Само 38 на сто от българите искат въвеждането на еврото и то да стане единна валута на всички страни от Европейския съюз, сочи последното проучване на "Евробарометър".

Мнението на българите се различава от това на средния европеец, където процентът е 69. У нас единствената възрастова група, при която преобладава положителното отношение към еврото, е между 15 и 24 години.

Вероятно спектицизмът се дължи на липсата на каквото и да е информационна кампания от страна на правителството и на ЕС за ползите от въвеждането на еврото, докато в социалните мрежи се разпространяват всякакви информация, подронващи желанието на страната ни да влезе в еврозоната, като например, че цените ще бъдат закръглени нагоре при превалутирането и животът ще поскъпне още повече. 

Българите не се отличават от гражданите на другите европейски държави в доверието си към институциите - изключително ниско ниво на вяра в законодателната (23%) и изпълнителната (34%) власт.

Българите се делят точно наполовина по въпроса дали се чувстват европейски граждани и за разлика от останалите жители на държави от ЕС са доста по-песимистични за икономическата ситуация. Докато според 59 на сто от всички европейски граждани финансовото положение е лошо, този процент сред българите стига 85.

Разликата е голяма и по отношение на усещането на финансови проблеми в домакинствата на анкетираните - 54 на сто от българите твърдят, че изпитват такива, докато при европейките това важи едва за 26 на сто. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
АнатемаБезродници

АнатемаБезродници

10.04.2022 | 12:50

СДС-Шайката и последващите шайки да не би да са ни питали да влезе ли страната ни във военно-терористичния и сатанински пакт СатаНАТО,дали да станем слуги и сметище на ЕС,дали да подарят същите българоубийци на англо-краварете природните ни богатства, дали да дадат безвъзмездно военните ни бази,дали да бъде разрушена икономиката и селското ни стопанство,дали да унищожат армията, науката,здравеопазването,образованието ни, дали да превърнат Родината ни англо-краварска колония,в кочина,в която шпиони на тумора ФАЩ да сноват безнаказано из нея като хлебарки !?

Отговори
0 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.04.2022 | 11:31

НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПИТА КАКВО ИСКАТЕ-БЪЛГАРИЯ ИМА МИЛИАРДИ ДЪЛГОВЕ-ИМА СЪЩО И ЕДНИ ОКОЛО 80 МИЛИАРДА СПЕСТЕНИ ПАРИ НА ГРАЖДАНИ И ФИРМИ ПО БАНКИ КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЗЕМЕНИ-ИЛИ ОБЕЗЦЕНЕНИ--В 23:55 ЩЕ ИМА ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ КОЕТО ЩЕ ГЛАСИ ЧЕ ОТ 00:01 ЧАСА ЛЕВА ИЗЛИЗА ОТ УПОТРЕБА-ЦЕЛТА Е ЗА ДА НЕМОЖЕТЕ В ПОЛУНОЩ ДА СМЕНЯТЕ ПАРИ ТЕ СИ НИКЪДЕ--КУРСА ЩЕ Е ДВОЕН ИЛИ 3.89 ЗА 1 ЕВРО--ДО 1 МЕСЕЦ ДОКАТО СЕ ИЗВЪРШИ ПЪЛНАТА СМЯНА ЩЕ СЕ ПАЗАРУВА И С ЛЕВА И С ЕВРО ПО-НОВИЯТ КУРС--ПО-ТОЗИ НАЧИН КАПИТАЛИСТИТЕ ЩЕ СИ ВЪРНАТ ДЪЛГОВЕТЕ ВЗЕТИ ОТ БЪЛГАРИЯ--АКО ИМАТЕ ПАРИ Е ДОБРЕ ДА ГИ СМЕНИТЕ В ТВЪРДА ВАЛУТА--ЗАЩОТО УТРЕ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА Е КЪСНО--ЧЕСТИТО--

Отговори
3 1
комунист

комунист

08.04.2022 | 20:37

Като си платих тока, лекарствата, за кооперацията и отделих пари за дж ес ема ми останаха по-малко от половината пари от пенсията.А днес е едва 08.04. април къде е седми май.Това е положението пълна промяна.

Отговори
3 1
За цените

За цените

10.04.2022 | 22:19

За цените благодарете на агресорите срещу свободна Украйна.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?