Следвайте ни

EVN подготви новите цени на тока и парното

viber icon

EVN България се подготвя за въвеждането на новите цени на тока и парното, които трябва да влязат в сила от 1 юли тази година.

От компанията излязоха със специално съобщение до абонатите си. Ето какво пише в него:

В съответствие с нормативната уредба регулираните дружества от групата на EVN България – Електроразпределение  Юг, EVN България Електроснабдяване и EVN България Топлофикация, ще внесат в КЕВР до края на месец март 2020 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 01.07.2020 г.

Ценовото заявление на мрежовата компания Електроразпределение Юг ще бъде изготвено на база одобрените в Ценово решение Ц -19 от 01.07.2019 г. необходими приходи за текущия регулаторен период, индексирани с разликата между прогнозните количества пренесена през мрежата енергия и реално достигнатите; разликата между прогнозната цена, заложена от КЕВР, по която разпределителните дружества купуват енергия за покриване на технологичните си разходи от Българската независима енергийна борса, и цената постигната на борсовия сегмент „Ден напред“; разликата между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции; инфлационен индекс;               разходи, отразяващи реалните нива на цените на балансиращата енергия.

Ценовото заявление на EVN България Електроснабдяване ще отразява приходите, необходими за обезпечаване на лицензионните задължения на компанията и изпълнението на дейности, възложени й със закон. Заявлението ще отрази и всички законови промени в сектора, свързани с процеса на либерализация на електроенергийния пазар в България, както и осигуряване на необходимите средства за изпълнение на държавната политика за енергийна ефективност.

Ценовото заявление на EVN България Топлофикация ще включва:

-          действащата към момента цена на природния газ на "Булгаргаз" ЕАД за I-во тримесечие на 2020 г.

-          норма на възвръщаемост на капитала – на база на приетата от регулатора в решение Ц-18/01.07.2019 г.

-          разходи, свързани с либерализацията на електроенергийния и газовия пазар,

-          разходи за балансиране съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия на КЕВР; одобряване на необходимите средства за изпълнение на държавната политика за енергийна ефективност

-          разходи за закупуване на емисии въглероден диоксид

-          разходи за достъп до електропреносната мрежа за произведеното количество електрическа енергия.

В случай че до изтичане на срока за подаване на ценовите заявления (31 март 2020 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от дружествата.

Колко ще плащаме за ток, парно и топла вода от 1 юли ще стане ясно след като КЕВР вземе окончателно решение по въпроса.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

polkmjn

02.03.2020 | 18:24

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 1

Милен

29.02.2020 | 12:14

Е, то в ясно какви ще са ....като всеки път. Електроенергията ще се увеличи с 4-5% А парното ще поевтинее от 1 април... Сценария си го знаем много добре

Отговори
1 0

...

28.02.2020 | 12:56

БЛЯ,БЛЯ-ОБЩИ ПРИКАЗКИ.ТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КОНКРЕТНИ, ЗАЩОТО КЕВР НЕ СЕ Е ПРОИЗНЕСЛА.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?