1553

EUROBANK (Пощенска банка): Информацията за покупка на ПИБ не отговаря на истината

През последните години в банковия сектор в България тече активна консолидация между основните играчи в него и пренареждане на позициите им. Ето защо не беше изненада, когато преди по-малко от месец излезе информация в медиите за продажбата на Първа инвестиционна банка, а за купувачи бяха спрягани Пощенска банка, която е собственост на Eurobank (Юробанк) и УниКредит Булбанк.

Тази информация обаче не беше потвърдена от нито една от цитираните банки, като от ПИБ излязоха веднага със становище, че не се работи по подобна сделка.

„Първа инвестиционна банка (Fibank) не коментира пазарни слухове, но предвид потенциалното значение на публикувана в „Капитал“ непотвърдена информация, базирана на неофициални източници и в противоречие с добрите журналистически стандарти, уведомяваме обществеността, че в Банката не е стартирана и не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс, която процедура е стандартен елемент при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската икономика актив".

Становището на банката обаче не спря вълната от слухове и в някои медии продължиха да излизат спекулативни теории. Докато се спореше имат ли почва тези слухове и дали становището на банката е ясно, неясно или категорично отрича появилата се информация, нещо друго остана извън светлините на прожекторите. От централата на Eurobank публикуваха тяхното официално становище, за което са били помолени от Комисията на гръцкия капиталов пазар на 22.05.2024 г.:

„Във връзка с информацията в електронни медии за предполагаем интерес на Юробанк Груп към придобиването на българската банка Първа инвестиционна банка АД („ПИБ“), Юробанк Ергасиас Сървисиз енд Холдингс С.А. („Eurobank Holdings”) заявява, че тази информация не отразява действителността".

Това поставя цялата информация, която се появи за водени преговори за продажбата на ПИБ, в сферата на спекулациите. При подобни сделки информацията достига до медиите и обществото едва след като тя вече е парафирана между купувача и продавача. Всичко останало са само слухове и общи приказки. Фактът, че се шуми преди изобщо да има каквито и да било конкретни действия като проведен дю дилиджънс и дори се цитират конкретни числа за стойността на сделката и времето, в което ще бъде сключена (което така и не бе спазено) говори за желание за повече внимание, отколкото предоставяне на надеждна информация.

До момента по темата от УниКредит няма официален коментар, но при положение, че две от цитираните банки категорично отхвърлят наличието на стартирали процеси за покупко-продажба, то явно коментарът от тяхна страна става излишен.

Въпреки, че новината върви към поредния „фейк“, то процесът на консолидация в сектора продължава. В началото на годината БАКБ обяви, че е стигнала до сделка за придобиването на по-малката Токуда банк. А предходните няколко години бяхме свидетели на серия придобивания, което доведе и до разместване в позициите на големите банки. Дългогодишният лидер УниКредит Булбанк бе изпреварен от ОББ и Банка ДСК. Явно е, че има още какво да се оптимизира в сектора, а и както посочват от самата ПИБ:

„За над 30-годишната си история на българския пазар Fibank се утвърди като най-голямата и авторитетна банка с български капитал с мажоритарни акционери Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. В това си качество тя винаги е представлявала интерес за български и чуждестранни инвеститори". |

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?