Следвайте ни

Ето за какво дойде в София Медведев (обобщение)

viber icon

Основните теми на разговорите при визитата на премиера на Русия Дмитрий Медведев с домакина му Бойко Борисов са били продължението на "Турски поток" през България и интересът на руската държавна компания "Росатом" към дострояването на АЕЦ "Белене". Това поне се разбра от официалните изявления на двамата, пише Дневник.

Чакат се гаранции от ЕК за "Турски поток"

"За по-нататъшни стъпки по отношение на "Турски поток" ще можем да говорим след гаранция от Европейската комисия, че за този проект няма да има прегради", предупреди в първия ден на визитата си Дмитрий Медведев и добави, че се надява българските му колеги да разбират това и да работят по въпроса. Той припомни и проблемите, които имаше с проекта "Южен поток".

"Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб "Балкан" – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава", попита Борисов.

Той припомни, че "Южен поток" е бил голям проект за 60 млрд. кубика, "а тук става въпрос за 15 млрд. кубика". "И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно", каза още Борисов (това е приблизителното количество газ, който в момента преминава транзитно през България за Турция, и Борисов говори за загуба на държавата от тези транзитни такси - бел. авт.).

"Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят", каза още българският премиер и добави, че проектът има одобрението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Росатом" щял да помага, дори да не спечели търга за "Белене"

"Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания "Росатом" има голям опит в участие в подобни проекти", каза Дмитрий Медведев за евентуален строеж на АЕЦ "Белене". С руския премиер в София бяха генералните директори на "Газпром" и на "Росатом" Алексей Милер и Алексей Лихачов.

"Росатом" заявиха, че ще участват в конкурса за проекта за АЕЦ "Белене" и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи", добави Бойко Борисов. Той заяви, че търгът за "Белене" е публичен, "максимално прозрачен" и само в българския интерес.

"На Дунав седят увити в найлони два нови реактора изцяло български. Участието на руската страна може да бъде в няколко направления, а какво ще бъде ще реши търгът", каза Борисов. Той добави, че вече има заявен интерес от няколко партньора. Според него след 10-12 години, след като изтече ресурса на реакторите на АЕЦ "Козлодуй", ще се наложи да внасяме ток.

Последните думи на Медведев развалиха впечатленията за равнопоставеност

И двата пъти, в които Борисов и Медведев имаха публични изявления, руският премиер имаше "последната дума". Въпросът е дали изказванията му бяха проява на специфично чувство за хумор или "поставяне на мястото" на българските домакини.

Изтребителите винаги могат да дойдат

"Това, което каза моят колега, по блестящ начин демонстрира една абсолютна истина - изтребителите винаги ще дойдат. Главното е да дойде газът, да работят електростанциите", бяха последните думи на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, с които завърши съвместното си изявление с българския премиер Бойко Борисов след разговорите им в София в понеделник.

Медведев каза това след Борисов, който, изброявайки сферите на сътрудничество, обясни: "Поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите. Няма да се плашите от това", добави Борисов, обърнат към Медведев.

Левовете в юани

"На мен току-що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може в тази посока да се помисли. И пазарът е огромен." Това бяха последните думи на премиера на Русия Дмитрий Медведев на българско-руски форум за туризма в София във втория ден от двудневната му визита в София.

Повод за днешната "хрумка" на Медведев беше констатацията на министъра на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин, че спадът на руските туристи в България е 25% за последните години и с 8% само за миналата. Това е, защото левът е вързан за еврото, заяви Орешкин. (Преди 5 години едно евро се разменяше за 45 рубли, а сега почти за 75 рубли - бел. авт.) Орешкин отбеляза, че за сметка на това валутите на конкурентите на България на туристическия пазар - Турция, Египет, Тунис, са поевтинели. "Този проблем за България е фундаментален", каза Орешкин.

Бойко Борисов след Орешкин заяви, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото, "колкото и да е лошо, че валутите се клатят". "И очакваме през юни да ни поканят в чакалнята на еврозоната", каза още Борисов преди "последната дума" на Медведев. 

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев покани президента Румен Радев на Петербургския икономически форум.

Бяха подписани договори за сътрудничество

В първия ден от посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България бяха подписани редица документи за сътрудничеството между двете страни. Те са в сферата на туризма, външните работи, както и социалната политика.

Програмата за съвместни действия в областта на туризма е за периода 2019 - 2021 г. Друг документ, който беше подписан, е Планът за консултация между министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г.

Засилва се и сътрудничеството в социалната политика. Това става чрез Протокола за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни. Направените изменения трябва да облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?