Следвайте ни

Ето в кои сектори заплатите скочиха мощно

viber icon

Брокерите на недвижими имоти имат най-голямо увеличение на заплатите спрямо другите сектори за периода април-юни 2020.  Това сочат данни на Националния статистически институт.  

През второто тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 9.7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10.9%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 24.1% за „Операции с недвижими имоти“ до 3.4% за „Хотелиерство и ресторантьорство“. 

Разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 9.9% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо същото на 2019 година. Най-голямо е увеличението в индустрията - с 10.7%, следвано от услугите - с 9.1%, и в строителството - с 6%. 

По икономически дейности през второто тримесечие на 2020 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо периода април-юни на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти“ - с 23.3%, „Образование“ - с 18.5%, и „Добивна промишленост“ - с 13.8%. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?