46

Ето с колко спадна цената на горивата у нас, само метанът расте

Цените на горивата в световен мащаб тръгнаха надолу. На този фон стойността на колонките у нас е по-ниска средно с 4%. Това обаче не важи за метана, чиято стойност бележи ръст с oколо 46%. 

Средната цена на бензина у нас е 3,25 лева, на дизела 3,38 спад с 4% и на двете горива), а на газа 1,25 лв. (10% намаление).  

Според икономиста Михаил Кръстев опасността от рецесия е причината за намаляването на цените на горивата на световните пазари, пише nova.bg. "Цената за барел брент ще достигне 130 долара. Това ще се отрази на петрола у нас. Понижението на горивата изглежда е временно. Ако конфликтът в Украйна бъде прекратен, може да се пренасити пазарът. При обратно развитие на нещата, цената отново може да нарасне", предупреди той. И призова да се подпомагат най-уязвимите.

"Намалението на харчовете може да понижи инфлацията", посочи Кръстев. И уточни, че е напълно възможно все пак горивата да достигнат 5-6 лева за литър след въвеждането на новия евроакциз.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива споделя, че за 30 дни бензинът е поевтинял с 30 стотинки, дизелът с 20, а газът с 10 стотинки. Ако се задържи цената на едро, горивата трябва да паднат с още 7 стотинки", прогнозира той. 

Малките бензиностанции често не предлагат отстъпката от 25 стотинки, защото не могат да се справят финансово. За сметка на това обаче свалят цените си. До 25 август парите за компенсацията трябва да бъдат възстановени.

У нас и в Гърция цените на горивата са най-високи, а в Турция и РСМ - най-ниски. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Калуди

Калуди

16.08.2022 | 18:45

Интересна закономерност - пипи-тата вече не са на власт: падат цените на горивата, намалява спекулата с основни продукти, намаляват цените на основни суровини за производството като метали, полиамиди, строителни материали, инфлацията, която беше галопираща през тяхното управление вече е в плато. Странни работи стават из нашата страна, много странни...

Отговори
1 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 17:35

ДЪРЖАВАТА ни е на АВТО пилот спекула инфлаци служебния КАБИНЕТ с нищо не ПОМАГА на ХОРАТА

Отговори
1 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?