2374
Следвайте ни

Ето кой е градът в България с най-бързия 5G мобилен интернет

Тарифите на мобилните оператори варират от 36 до 60 лв./месец

viber icon

Най-високата скорост на изтегляне на данни с 5G мобилен интернет, е измерена на автогарата в Хисаря - 1135 Mbps  /мегабита в секунда/. Това е установено при контролно тестване на скоростите на изтегляне и качване на данни, които предоставят трите мобилни оператора в България - А1, Vivacom и Telenor. За целта са обхванати 27 локации на открито (централни площади, паркове и транспортни точки като гари и автогари) в 9 български града. Измервания са правени в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря. Проучването е осъществено в периода 18-22 октомври 2021 г., а негов инициатор е Асоциация „Активни потребители“.

Въпреки съществените разлики в резултатите, добрата новина е, че при всички 27 локации в 9-те града е установено покритие на 5G и при трите оператора. По отношение на скоростта на изтегляне при А1 е отчетено средно 759 Mbps, при Telenor - 457 Mbps, а при Vivacom - 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са съответно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. Според изследването, най-високата скорост на изтегляне в Пловдив предлага А1 -  635,67 Mb/sec, следван от Telenor 581,00 Mb/sec,  и Vivacom -  461,30 Mb/sec. По отношение на скоростта на качване резултатите под тепетата са следните: А1 -73,07 Mb/sec, Telenor - 51,40 Mb/sec, и Vivacom - 31,90 Mb/sec.

Независимо към кой мобилен оператор ще се обърнат, за да могат потребителите да получат достъп до 5G мрежа обаче, трябва да имат мобилен апарат, който да поддържа този тип връзка, както и тарифен план, който предоставя такава връзка. Плановете са както с неограничен достъп така и с ограничен (с ограничаване на максималната скорост след достигане на определен лимит), според предпочитанията и нуждите на потребителите. Опитът показва, че е добре планът да бъде с неограничени MB /мегабайт/, понеже големите скорости консумират и повече данни и те свършват изключително бързо.

Плановете с неограничен достъп в трите големи телекома на територията на страната почти нямат съществени разлики в предлаганите услуги и цени. Към октомври 2021 условията са следните:

А1 предлага 4 варианта на неограничени планове с първоначални (промоционални) месечни такси от 35,99 лв., 39,99 лв., 45,99 лв. или 61,99 лева. В офертите за четирите плана не се различават в скоростта на 5G достъп, а варират според международните минути към ЕС, мегабайтите в роуминг в ЕС, броя на услугите Select.

Vivacom предлага 2 неограничени плана с първоначални (промоционални) месечни такси от 34,99 и 43,99 лева. В офертите няма разлика в скоростта на 5G достъп, а цените варират според минутите към ЕС, безплатните MB в роуминг в ЕС.

При Telenor наличните неограничени планове са 3 с първоначални (промоционални) месечни такси от 36,99 лв., 44,99 лв. и 54,99 лева. В офертите са посочени и разликите в скоростта на 5G достъп, Роуминг MB в зоната на ЕС, минути за международни разговори към зона ЕС, национални и роуминг SMS в зона ЕС, броят на дигиталните услуги по избор за 24 месеца и онлайн защита.

Ако все пак държите да плащате по-малка месечна такса и изберете план с ограничени мегабайти, обърнете внимание на възможността за наличие на така наречените „Трафик пакети“, съветват от „Активни потребители“. Тези пакети дават допълнителни MB за чат приложения като Viber, WhatsApp, Zoom, Discord, CiscoWebex, Shkolo. Социалните мрежи и новини също са включени в тези пакети, даващи допълнителни мегабайти до Facebook, Messanger, Twitter, Instagram, ABV, Mailbg, както и до изданията „Капитал“, „Дневник“, „Investor“. Приложенията за стрийминг на музика и аудио книги не остават на заден план - Apple Music, Deezer, Bookmate.

Внимавайте за покритие и тарифи

За да може потребителят да вземе информирано решение при избор на услуга, трябва да вземе под внимание и редица други компоненти, които асоциацията представя под формата на съвети и препоръки към потребителите.

- Покритие на мрежата - трудно е да се намери надежден източник на информация относно покритието на 5G мрежата. Световна карта на покритието на 5G можете да намерите на https://www.speedtest.net/ookla-5g-map, но няма гаранция за нейната актуалност. Затова, преди да сключите договор, проверете - доколкото е възможно, състоянието на мрежата там, където ще ползвате услугата най-често.

- Надеждност и непрекъсваемост - понякога натовареността на мрежата може да влоши качеството на предоставяните услуги и скоростта на достъп.

- Договорни условия - потребителите трябва внимателно да подбират най-изгоден тарифен за тях план според нуждите си. Сравнението на тарифните планове показва, че може да получите неограничен достъп до 5G както срещу около 35 лева на месец, така и срещу над 60. Трябва да се обърне внимание и на следпромоционалните цени. Всички оператори предоставят по-ниски цени за определен първоначален период, след което те могат да се окажат твърде високи.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?